Pulsul european și focarul estic rusesc

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

 

Republica Moldova a rămas un punct luminos pe harta Europei de Est, în ciuda turbulențelor și violențelor din Ucraina, care pun sub semnul întrebării viitorul relaţiilor externe ale statelor din regiune, fie și cu noua guvernare ucraineană. Cu toţi norii negri de furtună din țara vecină, prim-ministrul Iurie Leancă a angajat fără echivoc ţara pe o cale europeană, a parafarat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în același Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013, la care președintele Ianukovici a ales să abandoneze cursul european al Ucrainei, în ciuda aşteptărilor opuse ale populaţiei.

Cetăţenii moldoveni care se informează din sursele media, de pe internet, cunosc faptul că anul acesta guvernul de la Chișinău urmează să semneze regimul liberalizat de vize cu UE și, destul de probabil, și acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Suntem atât de aproape de obţinerea unor rezultate concrete, încât, dacă acest vis european se prăbușește, atunci ceea ce s-a produs în Ucraina ar putea ajunge și la noi în Moldova.

Ne este clar acum, parcursul european trebuie dus până la bun sfârșit, astfel încât fiecare cetățean să simtă beneficiile și să aibă acces la lumea civilizată, unde societatea și statul funcționează pe niște principii și valori sănătoase, europene.

La graniţa noastră, interesele ruseşti se manifestă din plin, iar haosul care pîndeşte Ucraina le serveşte. Mai mult, acum,  că olimpiada de la Soci s-a încheiat, preşedintele Vladimir Putin se va putea ocupa mai atent de interesele ruse în zonă.

Dincolo de aceşti factori externi, în ţară resimţim mai mulţi factori interni, care pot afecta viitorul european al nostru, precum recentul referendum promovat cu intensitate de Igor Dodon și de unii democrați (chiar dacă aceștia declară în public că nu au susținut acest moment). Mai nou, apar tot felul de mișcări anti-europene, cum e mișcarea obștească care ar putea să se transforme într-un partid politic sub numele de ”Alegerea Moldovei”. La Bălți, dar și în alte regiuni din Nord, se intensfică mișcarea (destul de activă și în mediul online) „ЗА ТАМОЖЕННЫЙ СОЮЗ – ПРОЦВЕТАНИЕ МОЛДОВЫ”, care cultivă o stare de spirit defavorabilă Uniunii Europene.

imagesUn alt factor cu origini în Est este legat de cunoscutul afacerist cu relații bine definite și recunoscute în Federația Rusă, Renato Usatîi, care și-a înregistrat recent partidul său politic ”Noul Partid”, care promovează o politică clară pro-rusească și anti-europeană. Mai avem un partid de opoziție în parlament, care tot duce aceeași politică favorabilă Uniunii Vamale Rusia – Belarus. Comuniștii par a sta,  la moment, în zona indecișilor, din cauza fisurilor interne de partid. Ei nu spun nici da, nici nu, deși este clar că se apropie campania electorală și ei vor folosi ambele platforme pentru a câștiga electorat la alegeri.

Mai sunt dubii că politica externă a Federației Ruse e prezentă și activă în Moldova?

Conflictele teritoriale ne împiedică să ne proiectăm clar relațiile externe: avem Transnistria și Găgăuzia, teritorii folosite de cele mai multe ori ca focar al unor răscoale împotriva Uniunii Europene. Urmărind efectul “bulgărelui de zăpadă”, partidele pro-ruse forțează asupra organizarea de proteste întru susținerea ideii de uniune vamală.

După recentele proteste în masă din Ucraina sunt de părere că, dacă visul european va fi abandonat în Republica Moldova, atunci populația va alege aceeași cale, va ieși masiv în stradă și Piața Marii Adunări Naționale va deveni euromaidanul moldovenesc. Iar „pacificatorii” din regiunile bine conduse de politica rusească abia așteaptă acest lucru.

Dar momentul aprilie 2009 nu mai trebuie să se întâmple. Republica Moldova are toată susținerea Uniunii Europene, având o șansă în fața Ucrainei, după pasul greșit al lui Ianukovici, dar dacă, din cauza factorilor interni și externi, nu va semna Acordul de Asociere, nu vom avea nici scăpare și nici viitor. Acest lucru ar trebui să responsabilizeze toți politicienii moldoveni, de la stînga la dreapta.

P.S.  Fără să exagerez, cred că există un risc major de destabilizare a situației în țară. Focarele așteaptă scânteia. Un pas greșit și Ucraina vine la noi acasă.

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole