PSRM riscă să rămînă fără consilieri raionali sau despre metamorfoza consilierilor în găinari

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Avem exact o lună de cînd cetățenii noștri au mers la vot și și-au ”semnat verdictul” cu responsabilitate pentru următorii 4 ani. Unii mai bucuroși, alții mai triști, însă cu toții și-au pus speranța în promisiunile frumos ambalate ale politicienilor noștri. Nu vreau să comentez rezultatele, au făcut-o cei care și-au tras meserie din asta. Doresc să observ doar că în acești patru ani care au trecut, am reuși să fărîmițăm societatea și mai mult. Preț de o lună de zile, mulțime de oameni și tot felul de funcționari au umblat cu o singură întrebare în gură: ”Ei, și s-aude acolo sus? Rămîn ăștia, sau se preconizează ceva schimbări?”

Alegătorul, indiferent de opțiunea politică, așteaptă să se schimbe ceva. Și cum spun moldovenii: ”Speranța moare ultima”… dar totuși, se pare, că moare.

La aceste alegeri, s-au pricopsit cu cele mai multe voturi următoarele partide: PLDM, PD, PSRM, PPPN, și ce a mai rămas au lăsat pentru PCRM, PL, și Blocul lui Leancă.

Cam în toate Consiliile raionale se atestă o lipsă a unei majorități absolute, în care cineva să-și asume guvernarea fără a fi nevoie să umble cu cerșitul după un consilier-doi… dacă nu pentru alegerea președintelui, atunci măcar pentru a aduna mandatele necesare pentru a înainta candidatura la funcția de președinte. Apropo, peste tot e rînd ca la mausoleu. Tăț vor! – cum ar spune moș Ion de la țară.

Ei, dacă situația e clară în privința celor care au tot stat la treucă de la 7 aprilie în coace, atunci pe segmentul conservator, eurosceptic sau numiți-l cum doriți, au apărut două formațiuni, care au acumulat atît voturile de protest contra actualei guvernări, cît și voturi ale celor care și-au pus speranța într-o eventuală schimbare calitativă, în interesul cetățeanului de rînd. Este vorba de PSRM-ul lui Igor Dodon și de Partidul Politic Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi.

Dacă PSRM au militat deschis pentru vectorul eurasiatic, atunci PN a avut o viziune moderată și axată pe un mesaj pro-Moldova. De asemenea, am observat că există și o competiție între liderii acestor formațiuni pentru a obține titlul de ”conducător al segmentului eurosceptic”.

Pe pagina sa de FB, Igor Dodon tuna și fulgera: ”Socialiștii nu vor face coaliții centrale și locale cu partidele oligarho-unioniste. Cei din raioane care au încălcat disciplina de partid, au fost sau vor fi excluși din formațiune. Vom rezista tuturor presiunilor. Chiar dacă astăzi împotriva primarilor și consilierilor socialiști este utilizată procuratura și alte pârghii administrative, inclusiv există tentative de corupere financiară. Noi ramînem ferm pe poziții, consecvenți în mesaje și acțiuni. Ce vor face alte partide, care se consideră ”de stînga” și ”pentru popor” – rămîne pe seama lor. Sint sigur ca adevarata „fata si scopuri” a acestora va iesi la suprafata in curind. Pe noi și pe cetățeni deja nimic nu ne mai surprinde. Socialiștii rămîn în opoziție față de oligarhi și unioniști. Până se va schimba puterea în țară, la următoarele alegeri parlamentare.”

Facem abstracție de apucăturile ideologice și de încărcătura emoțională a textului și să observăm aspectul legat de coalițiile la nivel local.  Deci, dacă Igor Dodon spune că îi va exclude pe toți cei care vor face coaliție la nivel local cu ”partidele oligarhice”, ar fi trebuit să înțelegem că în cel mai scurt timp PSRM va rămîne fără membri? Pe de altă parte, observăm că nici un consilier din partea Partidului Nostru nu a alunecat în brațele guvernanților, și eu știu bine că fiecare dintre ei au avut propuneri și discuții pentru a acorda voturile pentru un președinte PD-ist sau PLD-mist, fie pentru un fotoliu fie pentru cîteva zerouri în plus…

Practic în toate raioanele se fac coaliții izbitor de asemănătoare, unde cu mîna PSRM-ului, sunt aburcați președinți verzi-albaștri… Seamănă a circ demn de operele lui Caragiale. Dacă ar fi fost inițiative locale, poate aș fi mai îngăduitor, dar din cîte se arată la orizont, se conturează clanurile care vor jupoia Moldova în viitorii patru ani.

Oamenii au votat consilieri, iar ei, se pare că nu pot depăși condiția de găinari ordinari.
Vor trece repede anii, și iarăși poporul dezamăgit, sărac, prostit cu tembelizorul și jefuit se va întreba – Eu pentru cine votez?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii