Protestul lui Năstase și Usatîi, anulat?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Titlul e o întrebare pe care ar fi cazul să și-o pună orice om cu rațiune, care, până azi, era tentat de chemarea lui Năstase și Usatîi la protestele planificate pentru 24 aprilie. Nu de alta, dar nu este clar ce vor cere oamenii în Piața Marii Adunări, în condițiile în care Curtea de Apel a obligat deja Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul, atât de râvnit de către partidul DA. Că, din câte înțeleg eu, protestele se vroiau ca o răzbunare pentru “obrăznicia” CEC de a nu valida semnăturile adunate haotic.

Acum, când visul a devenit retaliate, se scandăm în piață? Vreți referendum? Poftim! Asta chiar dacă acest exercițiu ne toacă peste o sută de milioane de lei, fără rost. Hiadeți să ne amintim care sunt cele trei lucruri pe care vrea să le decidă partidul DA, în urma referendumului: 1. Algerea direct de către popor a președintelui Republicii Moldova 2. Ridicarea imunității parlamentare 3. Reducerea numărului de deputați de la 101 la 71. Să le luăm pe rând. Din câte știți Parlamentul deja a votat data alegerilor prezidențiale. Pe 31 mai, moldovenii își vor allege singuri președintele. Cât privește ridicarea imunității parlamentare, un proiect în acest sens a ajuns deja există. Majoritatea parlamentară este gata să-și taie craca de sub ea.

În aceste condiții, ne rămâne să ieșim în stradă ca să cerem reducerea numărului de parlamentari. E adevărat că avem din ce tăia. Avem în Legislativ oameni din paie care nu fac decât să ridice mâna atunci când o face și președintele fracțiunii. Atât. Doar că minus 30 de fotolii în Parlament nu înseamnă că peste noapte vom trăi mai bine. Din păcate, evident. Problema nu este în câți sunt ei, ci în randamentul lor. Cu siguranță 101 de aleși ai poporului, care chiar sunt cu gândul la popor poate fi o forță mai mare decât 71 de deputați la fel de buni.

Există și argumentul că prin reducerea numărului de deputați, automat reducem și din numărul celor care iau mită pentru lobby, abuzează în afaceri, sau pur și simplu sunt niște traseiști politici. Puțini s-au gândit, însă, că rămânând 71, “serviciile” lor se vor scumpi. Funcționează exact ca și în cazul majorării amenzilor. Odată cu înăsprirea penalităților și mita pentru poliție e mai mare. În concluzie, deputații trebuie responsabilizați și nu răriți. Responsabilitatea va apărea, însă, odată cu abolirea imunității parlamentare.

Dar, revenind la decizia Curții de Apel. Liderul platformei, sau, mai nou, al partidului DA sărbătorește victoria. Cel puțin asta am înțeles din ceea ce a scris portavocea lui de jurnal.md. Am văzut aici că dumnealui a recunoscut că s-a făcut drepatate și că pentru referendum se vor pronunța și judecătorii Curții Supreme de Justiție. Felicitări, domnule Năstase! Doar că până ieri spuneai că în Moldova nu există justiție. Cică toți judecătorii sunt cumpărați cu tot cu papuci. Acum te contrazici?

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole