Protestele și-au făcut efectul: Năstase a crescut în sondaje, Maia Sandu a scăzut

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Protestele și-au făcut efectu, Năstase a crescut în sondaje, Maia Sandu a scăzut , pas platforma da

Dintr-un anumit unghi de vedere, anul politic 2018 este opusul lui 2016. Dacă în 2016 am avut alegeri prezidențiale iar Maia Sandu s-a impus atunci ca lider al opoziției de dreapta, atunci la alegerile locale din Capitală din acest an Andrei Năstase și-a luat revanșa. Ea a fost obligată să facă un PAS în spate, el a ieșit glorios în prim-plan. Un fel de rocadă. Ori la începutul lui 2018 ne amintim că Maia Sandu era politicianul pro-european nr.1 în sondaje, iar acum la mijlocul anului Năstase i-a luat locul.

Conform sondajului de opinie prezentat azi de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, topul politic în luna iulie 2018 arată în felul următor: Dodon rămâne pe primul loc la capitolul încredere din partea cetățenilor, mult mai jos pe locul doi îl vedem pe Pavel Filip, locul trei – Andrei Năstase, iar Maia Sandu e abia pe poziția a patra. Constat cu neplăcere că societatea are mai multă încredere în președintele pro-rus decât în premierul pro-european. Nu m-aș mira dacă acest lucru a fost cauzat, inclusiv, de Rezoluția Parlamentului European de a stopa finanțarea pentru Republica Moldova. Evident că această decizie a venit foarte pozitiv pentru Dodon și l-a afectat dur pe Pavel Filip și echipa sa de miniștri.

Mai departe, observăm că Andrei Năstase are un raiting procentul dublu comparativ cu Maia Sandu. Pot afirma că această situație se datorează la doi factori, primul (enunțat mai sus) este că Maia Sandu n-a candidat pentru Primăria Chișinău, iar al doilea factor îl reprezintă protestele din luna iunie legate de hotărârea judecății privind anularea alegerilor. Frustrarea oamenilor că Năstase a rămas fără funcția de primar cîștigată cu greu l-a făcut automat o victimă a sistemului, astfel o bună parte din electoratul de opoziției solidarizându-se cu el. În acest context de criză rolul politic jucat de Maia Sandu s-a redus brusc.

Totodată restul politicienilor „se bucură” de o încredere modestă din partea oamenilor. Sondajul relevă că Voronin, Plahotniuc, Ceban, Candu sau Usatîi au înregistrat un raiting sub 5%. Cam așa stau lucrurile în această perioadă (s-o numim) inter-electorală. Partidele politice încep a avea emoții, alegerile parlamentare bat curând la ușa poporului. Dar până la toamnă multe se pot întâmpla!

P.S. Admit că acest sondaj ar fi putut fi influențat politic, la fel ca toate sondajele care se fac în R. Moldova. De aceea avem motive să fim sceptici cu privire la cifrele prezentate. Însă nimic nu ne împiedică să le analizăm.

increderea cetatenilor in politicieni, republica moldoca, iulie 2018

sursă imagine: Deschide.md

Comentarii