PROTESTELE SE AMÂNĂ, ÎNGRIJORAREA RĂMÂNE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După întâlnirea de la Paris, directorul executiv al Naftogaz, Iurii Vitrenko, a caracterizat discuțiile cu omologul său de la Gazprom ca fiind constructive. Pe de altă parte, șeful consiliului de administrație al Naftogaz, Andrei Kobolev, a spus că „până în prezent nu s-a ajuns la un acord”potrivit lui, încheierea unui contract de tranzit cu Rusia necesită discuții suplimentare. De aici.

Este clar că discuțiile dintre Zelenski și Putin au avut un rezultat convenabil tuturor – rușii au obținut acceptul Kievului pentru acordarea unui statut special regiunilor Donețk și Lugansk, iar Moscova a acceptat ca procesul electoral care va avea loc în aceste regiuni să se desfășoare conform legislației ucrainene sub monitorizarea OSCE. De aici.

Discuțiile suplimentare referitoare la tranzitul gazelor ruse pe teritoriul ucrainean înseamnă că și trenul negocierilor la acest capitol s-a mișcat din loc. Putin a spus că Ucraina va putea să cumpere gaze la un preț cu 25% mai mic.

Între timp, Ministerul moldovean al Economiei comunică că MoldovaGaz și Gazprom vor semna o anexă la contractul de furnizare a gazelor între Prut și Nistru, în document  părțile vor coordona achitarea transportului de gaze naturale în regim revers prin Ucraina, în punctul Orlovka-Căușeni. De aici.

Devine clar că riscul ca statul moldovean să rămână fără gaz metan și energie electrică s-a redus considerabil. Ceea ce înseamnă că și protestele cerute de opoziția parlamentară, PAS și PPDA, cad de pe agenda politică imediată. Amintesc că, atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase au susținut că cetățenii Republicii Moldova ar putea rămâne fără căldură și energie electrică în perioada următoare. Ei au declarat că în cazul în care Moldova va rămâne în plină iarnă fără gaze, vor iniția proteste masive în care vor cere demiterea Guvernului Chicu. De aici.

Știrea că Ucraina și Federația Rusă vor ajunge la un acord referitor la tranzitul de gaze a stricat toate planurile de pe agenda imediată a opoziției parlamentare PAS/PPDA.  

În calitate de șef al Guvernului moldovean, Maia Sandu a știut care sunt riscurile la adresa securității energetice a Republicii Moldova – accesul la notele informative cu caracter secret au venit odată cu funcția. Reducerea riscurilor de securitate energetică putea fi obținută la Moscova în cadrul vizitei oficiale negociate. Maia Sandu a preferat să nu efectueze această vizită. Probabil, Maia Sandu și-a dorit ca moldovenii să sufere – pe întuneric și în frig. În lipsa acestor elementare comodități tensiunile sociale ar fi crescut și ar fi crescut și ratingul personal al domniei sale în detrimentul președintelui Dodon.

Criticile la adresa premierului Chicu, care a făcut prima vizită oficială la Moscova, au venit tocmai din motivul că acesta a încercat să păstreze comoditățile elementare pentru moldoveni – gaz metan și energie electrică –și a depus eforturi pentru a eliminarea unor posibile tensiuni sociale.

Prezumțiile pentru un risc imediat de proteste la adresa Cabinetului de Miniștri, au scăzut dramatic. Asta nu înseamnă că acțiunile Guvernului Chicu nu ar trebui să fie foarte bine calculate, dimpotrivă.

O știre de ultimă oră afirmă că Republica Moldova se află sub lupa Uniunii Europene și că evoluțiile politice de la Chișinău sunt urmărite de la Bruxelles cu foarte mare atenție. “Există un grad mare de îngrijorare în legătură cu schimbările politice din Republica Moldova”, afirmă eurodeputatul român Corina Crețu. De aici.

Protestele se amână, îngrijorarea rămâne.

În condițiile unor erori guvernamentale, care ar depăși liniile roșii stabilite pentru menținerea actualului Cabinet de Miniștri, opoziția parlamentară, PDM, PAS/PPDA și cea extra-parlamentară ar putea sancționa, unii prin vot, alții prin proteste, orice pas nechibzuit efectuat de Cabinetul de Miniștri.

Sunt sigur că responsabilii politici ai Partidului Democrat din Moldova, formațiune care a susținut, prin vot tehnic, actualul Guvern, urmăresc atent acțiunile Cabinetului de Miniștri. Democrații moldoveni își doresc să aibă stabilitatea necesară eliminării ultimelor elemente oligarhice prezente în această formațiune politică dar și consolidarea internă în eventualitatea unei subite declanșări a alegerilor anticipate, atât de mult dorite de PAS/PPDA.

La rândul lor, socialiștii moldoveni își doresc și ei stabilitate, pentru ca Guvernul tehnocrat să livreze cetățeanului moldovean politici sociale care le-ar oferi pregătirea unui start convenabil pentru alegerile prezidențiale.  

Ceea ce înseamnă că, pentru a evita o criză politică de proporții, triumviratul Dodon/Greceanâi/Chicu va păstra,cel puțin până în toamna 2020, vremea prezidențialelor moldovene, un minimum de echilibru politic, atât în plan intern cât și în plan internațional. 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole