Protestele post-alegeri și alte combinații ale Păpușarului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată că a trecut o săptămînă de la alegerile prezidențiale de la noi. S-a făcut multă zarvă, multe speculații și mult noroi s-a aruncat din ambele tabere.

Acum după ce s-au încheiat aceste alegeri cu rezultatele care sînt, de bucurie pentru unii și de tristețe pentru alții deja trebuie să le accepte și o parte și alta.

Dar imediat după anunțarea rezultatelor la Chișinău au început unele mișcări de nemulțumire și protest, parcă așteptate dar parcă din senin, parcă spre susținerea candidatului pe locul 2 dar parcă nici un fel de susținere din partea Maiei Sandu aceste proteste nu au primit. Explicația nesusținerii de către Maia Sandu a protestelor post-alegeri 2016 poate fi una: Sau Maia merge în continuare pe politica anterioară a sa de a nu se implica în proteste de stradă și aici ne amintim că Maia Sandu nu a participat deloc la protestele din iarna 2016 ale Platformei și aliaților de atunci.

Sau varianta 2 Maia Sandu își dă bine seama cine stă în spatele acestor proteste și care este scopul urmărit de aceștia/acesta.

Hai să analizăm cui îi convin aceste proteste care au fost și se mai anunță în Chișinău anume acum în perioada imediat post electorală.

Cei 2 candidați s-au declarat ambii aprigi dușmani ai regimului și ai lui Hlapotniuc în persoană, ambii au declarat că îl vor pune la dubă și vor restabili justiția independentă. Acum făcînd abstracție de suspiciunile care planau asupra unui candidat dar și asupra altuia că ar fi omul lui Hlapotniuk haideți să analizăm.

Ce trebuie să faci cînd ai 2 dușmani  atît de aprig îndreptați contra ta? Păi sigur cel mai eficient și inteligent este să-i faci să se bată între ei, iar ca bătaia să fie mai aprigă și să iasă din limitele unei confruntări politice trebuie să incluzi cît mai mult noroi și alte tehnologii murdare pe care să i le dai cînd unuia cînd altuia. În mod aproape deschis Masmedia de buzunar a Păpușarului susținea pe Igor Dodon, iar aparatul administrativ al statului capturat și instituțiile toate susțineau pe Maia Sandu(să nu uităm că PromoLex la numărătoarea paralelă a dat o diferență de 11% între cei 2), în plus întreg arsenalul de gunoi mediatic era pus la dispoziția ambelor părți. Mda păpușarul a făcut o combinație bună, dar asta nu e totul. Important este pentru el ca să pună sub stăpînire sau cel puțin sub frică pe oricine cîștigă această cursă.

Iar aici ne amintim de aluziile date de Hlapotniuc într-un interviu recent prin care amenința că dacă va cîștiga Dodon acesta poate avea parte de un maidan. Încît însăși Maia sandu nu vrea maidanuri, ceilalți din coaliția ei se tem de așa ceva, iar PD-ul nu este acela care să mai aibă forța de a chema oamenii la proteste, și-a pierdut toată credibilitate, rămînea un singut as în mîneca Păpușarului și anume – unioniștii de buzunar.

Să nu uităm că tehnica Divide et impera este una foarte des aplicată de P, acesta a susținut diect atît protestele unioniștilor cît și ale stataliștilor. Așa-numitul Sfatul țării 2 care este o invenție și o jucărie care îi aparține la 100%, deci aceste legături l-au ajutat acum să organizeze aceste mini-maidanuri cu ajutorul ODIP și TM și alte organizații gata să primească bani în lupta patriotică.

Care este scopul acestor proteste acum?

În societatea Moldovei s-a adunat o tensiune foarte mare, un mare grad de nemulțumire a cuprins prectic toată societatea, nemulțumirea de statul capturat, justiția de buzunar care face tot ce vrea clanul de sus, poliția care lovește în oameni doar pentru că aceștia protestează, o economie ruinată care are ca scop doar obținerea noilor împrumuturi de la FMI, o integrare dezastruoasă în ceea ce se spune a fi UE, miliardele furate și alte lucruri. Toate aceste nemulțumiri ale oamenilor puteau în orice moment răbufni.

Aici Păpușarul s-a folosit de alegeri și dorește să facă un fel de explozie controlată, să îndrepte toate aceste tensiuni și energii de explozie socială pe care acestea le generează spre folosul său. Cum anume? Păi iată: Prin aceste proteste de stradă Hlapotniuc încearcă să-l preseze pe Dodon, ca acesta să se sperie să înțeleagă cine e boss-ul. Iar Boss-ul va decide ce să fie mai departe, vor înceta pur și simplu protestele care tot de P au fost gîndite sau se vor agrava și vor genera un nou Maidan.

În fața lui Dodon acum marele păpușar al Moldovei pune 2 scenarii:

Scenariul A: Dodon devine cuminte și cît de cît loial lui Hlapatniuc cel puțin în promisiune că nu va ataca direct interesele păpușarului, astfel protestele încetează și totul va merge ca și pînă acum, iar Moldova va rămîne în continuare stat capturat

Scenariul B: în caz că Dodon devine neascultător și refuză să se supună păpușarului acesta pune în aplicare varianta maidan prin care se cere declanșarea unui nou tur de alegeri, iar la acestea deja Hlapotnic va avea grijă ca să învingă Maia Sandu (asta repet în caz că alegeri repetate vor fi), sigur că aceasta este o variantă mult mai costisitoare și mai periculoasă deoarece lucrurile pot ieși de sub control și pus în aplicare scenariul Bprim. Acesta Bprim scenariu presupune începerea maidanului controlat direcționat concret împotriva CEC și MAE dar care poate fi scăpat de sub control și va lua amploare contra puterii actuale, ceea ce ar însemna și o debarcare de la putere a însăși păpușarului. În caz că Dodon nu va accepta oferta, oligarhul va încerca să facă un deal cu Maia.

Scenariul B o avantajează pe Maia Sandu însă eu cred că ea nu își dorește un asemenea ajutor de la Hlapatniuc precum nu și-a dorit tare ajutorul dat de acesta cînd s-a retras Lupu în favoarea Maiei.

Un alt lucru care ne demonstrează că protestele post-electorale 2016 sunt organizate de putere în speță de păpușar este faptul că nici unul din acestea nu atinge problemele reale ale societății precum sărăcia, statul capturat, justiție de buzunar etc, și nici un protest din astea nu cere în nici un caz alegeri parlamentare anticipate.

Deci dacă punem toate launloc obținem că niște organizații controlate de oligarh fac proteste și presează pe cel care ar putea să prezinte pericol pentru oligarh, iar lozincele lor nu țin deloc de interesele oligarhului deci nu vorbește nimeni de Hlapotniuc sau alegeri anticipate acolo ci mai degrabă pun în joc vectorul geopolitic atît de iubit de păpușar.

Protestele vor fi un fel de detensionare a situației, și chiar în cel mai rău caz în care acestea vor crește în intensitate și vor fi imposibil de ignorat mai departe, cerințele lor nu sînt atît de greu de îndeplinit că nu cer capul lui Moțoc (oligarh) dar cer capul a 2 pioni pe care 90% din populația Moldovei nici nu știe cum îi cheamă, șefa de la CEC și ministrul de externe.

În așa caz va ieși Candu sau Filip și va anunța cu unglas serios că vocea poporului a fost auzită: cei doi pioni de le CEC și MAE vor fi demiși și se vor organiza iar alegeri. Ca rezultat: populația pare a fi mulțumită precum că a fost auzită, situația se detensionează social, iar puterea va ieși ca un fel de salvatori și eroi care au auzit vocea poporului. Iar Hlapatniuc va da de ințeles că nici președintele ales de popor nu mai este un factor de temut pentru el, astfel puterea sa se va mai menține încă o perioadă.

Important este acum să nu cedăm noi și să nu ne prindem în această horă a proștilor, să știm că scopul principal este arestarea întregului clan de mafioți și apropiați ai lui P care au ținut Moldova în captivitate, iar după debarcarea lor să fie organizată Lustrația prin care să fie trecuți toți cei care au servit regimului criminal de la șefi de poliție, judecători, procurori de buzunar și funcționari corupți.

Aș vrea să vedem cu ce se va termina această epopeie moldovnească, cît de ferm în acțiuni va fi Igor Dodon ca nou președinte ales și cît de dîrz vor merge înainte cei care și-au propus debarcarea acestui regim criminal.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole