Protestele la romani si la moldoveni

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Romania, anul 2017 – isi incepe activitatea un nou guvern (Guvernul Grindeanu), la scurt timp cateva sute de mii de oameni ies in strada.

Republica Molodva, anul 2016 – isi incepe activitatea un nou guvern (Guvernul Filip), la scurt timp cateva mii de oameni ies in strada.

Aparent situatia e similiara, dar daca privim in profunzime observam mari diferente.

In primul rind, la Bucuresti cetatenii au iesit in strada neorganizati de politicieni sau partide, motivatia protestului lor a fost spiritul civic. La Chisinau, insa, protestele au fost organizate de niste lideri politici cu interese personale.

In al doiela rind, protestatarii de peste Prut cer sa fie anualata Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) cu privire la gratierea unor categorii de detinuti. Ai nostri la Chisinau cind ies in strada nu vin cu revendicari concrete, ei cer alegeri anticipate. Pentru ce anticipate? Ca Andrei Nastase si Renato Usatii sa-si duca partidele in Parlament. Asta nu inseamna nimic altceva decat sa te folosesti de nemultumirea oamenilor din strada in interesul clanului tau.

In al treilea rind, respect pentru societatea civila de peste Prut de a nu se lasa manipulata. Daca ati vazut, intr-o prima seara de protest Presedintele Iohanis (fost lider PNL, actualmente partid de opozitie fata de PSD, partidul de la guvernare) a iesit la protest sa faca o baie de multime. Unii l-au apreciat, altii l-au huiduit. A doua seara domnul Iohanis n-a mai fost vazut in strada. Cetatenii RM trebuie sa ia exemplu. Cind in joc este interesul poporului, interesul unui sau altui partid trebuie inlaturat.

Puterea prin natura sa are tendinta sa abuzeze societatea, vedem asta si in Ucraina lui Porosenko si in Rusia lui Putin, mai actual si in America lui Trump. De aceea societatea civila trebuie sa opuna rezistenta! Este important ca furia multimii care iese in strada legitim sa nu fie capitalizata de un grup cu interese obscure, strict economice, fie ele de la Frankfurt sau de la Moscova.

Oriunde in lume, daca va muri spiritul civic, va muri si democratia.

Comentarii