PROTESTELE AU DEMONSTRAT CĂ ÎN MOLDOVA DEMOCRAȚIA NU A EȘUAT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Protestele din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău au demonstrat că Moldova nu înseamnă doar Maia Sandu ori Andrei Năstase. Probabil, pentru ca Bruxeles-ul oficial să înțeleagă și mai bine acest lucru, împotriva puterii politice din Republica Moldova ar fi trebuit să protesteze și simpatizanții președintelui Dodon – ca să se vadă tot ghiveciul politic moldovenesc. (Doar că președintele Dodon este exponentul Partidului Socialiștilor.)

De Ziua Independenței statului moldovean, 27 august, președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip și președintele Igor Dodon, au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare – ceremonia s-a desfășurat în vacarmul protestelor care aveau loc în jur. Conducerea statului moldovean, parlamentarii și corpul diplomatic au fost huiduiți de manifestanți.

În dimineața zilei de 27 august, Poliția a cerut protestatarilor, rămași peste noapte în fața monumentului, să își schimbe locul protestului pentru ca protocolul oficial să se poată desfășura în siguranță. Pentru că aceștia au refuzat să se conformeze Poliția i-a evacuat cu forța.

Protestul din 26 august, din Piața Marii Adunări Naționale, a fost anunțat de binomul politic Andrei Năstase/Maia Sandu, lideri ai opoziției extraparlamentare. Cei doi politicieni moldoveni nu s-au aflat însă printre cei evacuați forțat de către Poliție. În fața statuii lui Ștefan cel Mare au fost doar cei care vor să convingă că merită să fie prezenți în listele electorale ale celor două formațiuni politice. Politica cere sacrificii!

Anunțată, de instituțiile media aflate în siajul Partidului Demintate și Adevăr, ca un punct de cotitură al istoriei contemporane, la care ar fi trebuit să participe peste 50 de mii de participanți, Adunarea Generală a Cetățenilor s-a dovedit a fi un fiasco. Asta în ciuda unor ziariști care anunțau publicațiile străine că, la Chișinău, “tensiunea politică crește” ori că, “puterea a vrut să provoace cetățenii să se bată între ei”. De aici.

Afirmațiile de mai sus au plecat de la faptul că, în aceiași zi, și în aceiași locație, alături de numărul relativ redus al simpatizanților PAS/PPDA în Piața Marii Adunări Naționale au manifestat activiștii civici conduși de Maia Laguta alături de cei ai Partidului Șor. Ministerul de Interne al Republicii Moldova merită toate felicitările publice pentru modul ferm, dar calm, în care a administrat desfășurarea a două manifestații de protest în aceiași locație.

S-a spus că autoritățile moldovene sărbătoresc independența înconjurate de un gard de metal și păzite de polițiști – fals. Autoritățile moldovene au făcut posibilă manifestarea a mai multor puncte de vedere consecutiv. Era o greșeală dacă s-ar fi făcut altceva. Stuctura puterii existente între Prut și Nistru o cere: președintele statului moldovean este exponentul celui mai mare partid de opoziție din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor iar el își exercită această putere concomitent cu cea deținută de Partidul Democrat din Moldova, pro-european.

Se consideră drept rușinos faptul că politicienii oferă produse alimentare susținătorilor lor, că oamenii au mâncat și au dansat, în timp ce alții, susținătorii binomului PAS/PPDA, au privit neputincioși, de după un gard metalic, toate acestea. Dacă ar fi avut resurse financiare, Maia Sandu/Andrei Năstase, ar fi procedat la fel. Probabil, simpatizanții PAS/PPDA ar fi stat și ei de mai multe ori la coadă ( ca cei ai lui Șor) pentru a duce acasă  cât mai multe pachete. Semn de avriție, mai degrabă, și nu de sărăcie.

Una peste alta, demonstrarea contrapunerilor politice existente în Republica Moldova în ziua în care autoritățile celebrau Independența statului moldovean vorbește despre faptul că, între Prut și Nistru, formele de exprimare ale partidelor politice moldovene ating absurdul, că decidenții politici asigură dreptul la exprimare (fie el ajuns la extremă), iar asta înseamnă că, în ciuda afirmaților opoziției politice, în Moldova democrația nu a eșuat.

Protestele au avut drept punct de început furtul miliardului. Dacă vor dori să reducă  numărul susținătorilor opoziției extraparlamentare, autoritățile ar trebui să accelereze propria investigație la furtul miliardului și să găsească, cât mai repede, vinovații.

Binomul politic Maia Sandu/Andrei Năstase își menține un număr constant de susținători dar nu reușește să controleze un număr suficient de mare de protestatari pentru a pune presiune pe factorii politici decizionali. Acest lucru înseamnă că opoziția extraparlamentară trebuie să spună adio revedincărilor politice și să înceapă, dacă dorește să participare la viitoarele alegeri parlamentare, identificarea candidaților în circumscripțiile uninominale și construcția unor filiale locale de susținere a acestor candidați.

De asemenea, Maia Sandu/Andrei Năstase ar trebui să înceapă contacte neoficiale cu reprezentanți Partidului Democrat din Moldova, ca să nu se ajungă la catastrofe electorale în circumscripțiile uninominale.

Partidul Socialiștilor abia așteaptă ca reprezentanții partidelor pro-europene să se bată ca niște chiori în teritoriu, acolo unde sunt deja trasate circumscripțiile uninominale.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole