Protestatarii cer justiție liberă! Tot ei au cerut ca Plahotniuc să schimbe decizia judecății privind anularea alegerilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
andrei nastase, protestatarii cer justiție liberă, tot ei cer ca Plahotniuc să schimbe decizia judecății privind anularea alegerilor, maia sandu

Decizia luată de Rodica Berdilo privind anularea alegerilor locale în Capitală ne-a șocat pe toți. În noaptea de 19 iunie, Facebook-ul a explodat într-o furtună de mesaje disperate, iar a doua zi câteva sute de oameni au ieșit în stradă. Protestatarii ghidați de Andrei Năstase (victima) și Maia Sandu (sprijinul) au acuzat dur justiția moldovenească că ar fi executat o comandă politică din partea guvernării.

Protestul din 20 iunie a început la Primăria Chișinău și a continuat în fața Partidului Democrat. Ajunși la sediu partidului, Platforma DA, PAS și PLDM au cerut de la PDM ca decizia Judecătoriei Chișinău să fie schimbată, adică alegerile din 3 iunie să fie validate și nemijlocit Andrei Năstase să devină primar. Ceea ce mă șochează pe mine post-facum este că:

  1. Partidele de opoziție acuză că justiția este politizată,
  2. Tot partidele de opoziție îl presează pe Plahotniuc să infuențeze actul de justiție.

Cu alte cuvinte, Andrei Năstase și Maia Sandu singuri cer ca justiția RM să fie politizată! Paradoxal, dar acest lucru se întîmplă și în continuare. Eu mă bucur că Guvernul Filip a stat deoparte și nu s-a implicat. Să ne imaginăm următorul scenariu ipotetic:

Dacă Vlad Plahotniuc totuși ar fi intervenit în dosarul alegerilor din Chișinău (să zicem prin intermediul Curții de Apel sau a Curții Supreme de Justiție), decizia judecății ar fi fost schimbată într-un final și legal urma ca alegerile să fie validate, evident Năstase devenea primar. Desigur asta i-ar fi bucurat mult pe protestatari. Dar dacă s-ar fi produs acest scenariu rezultă că justiția ar fi fost liberă?! Asta e abordarea PPDA-PAS-PLDM.

Comentarii