Prostituția politică de la Filat încoace e și mai perversă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O mostră crestomatică – beton de discurs politic prostituat din istoria modernă a R.Moldova o reprezintă luarea de cuvânt a lui Filat în timpul aflării lui Joe Biden, vicepreședintele SUA, pe scările Teatrului de Operă și Balet din capitală. Atunci Filat s-a răstignit atât de vulgar în promisiuni, încât imediat l-am întrebat ”Cine l-a autorizat să o facă pe mântuitorul acestui popor oropsit care nu-l înțelege fiindcă poporul, spre deosebire de Filat, e flămând?”
Filat ieșea din matcă ca o apă tulbure, fericit că i-a eliminat pe partenerii de coaliție și nu le simțea respirația în ceafă. În mare, la aceasta s-a redus conducerea AIE în patru ani. Luptele primitive, ca la ușa cortului, dintre Filat, Lupu, Ghimpu, Plahotniuc, Urechean pentru supremație au devenit un exercițiu cotidian, care i-a alarmat pe cei de la Washington și Burxelles.
Atunci Filat nu putea presupune că își va da obștescul sfârșit din cauza faptului că a promis și nu a făcut. Dacă era valoros ca prim ministru, dacă nu era implicat în acte de corupție, știrea despre ele ajungând și la Casa Albă, Filat era menținut în funcție.
În ce mă privește, am scris un comentariu pentru Washington Post în care arătam că Joe Biden a vorbit ca un ostaș al războiului rece la Chișinău și că asemenea mesaje sunt demult considerate vetuste, contraproductive. Biden nu poartă nicio vină. A spus ce a auzit de la Filat și de la Leancă.
Între altele, articolul din publicația nominalizată consemna că Biden a vorbit exact din locul unde a început revoluția moldovenească. Nici un cuvânt despre faptul că Filat, care s-a jurat că nu el a scos oamenii în piață, nu reușește să repare instituțiile incendiate, că nu a adus probe că alegerile au fost falsificate, că nealegerea șefului statului de către AIE, este dovada unei instabilități politice alarmantă într-o țară, al cărei teritoriu este ocupat în proporție de 11 la sută de către armata rusă.
Succesorii lui Filat și ai lui Lupu nu au învățat lecția. Ascultând comentariile lui Corman și pe cel al lui Streleț după ce au fost împiedicați de către credincioși să intre în Palatul Republicii pentru a acoperi drumul cu flori homosexualilor la Vilnius, am avut impresia că acestora le pare extrem de rău că femeile și copiii cu icoane nu au incendiat edificiul.
A doua impresie este că ei special au organizat această acțiune de protest, la indicația Moscovei ca să tergiverseze parafarea de către R.Moldova a acordului de asociere. Căci, a aduce învinuiri neprobate comuniștilor, fără a afla de la SIS, de la alte instituții abilitate cine este organizatorul, a-i face ”circari” este un gest necugetat. Guvernarea oricărui stat nu discută astfel cu opoziția în momentele decisive pentru țară. Guvernanții inițiază discuții, caută compromisul. Nu acționează dictatorial în cazul în care peste 85 la sută din populația susține că drumul pe care mergem e greșit. Și nu e greșit din cauză că UE nu este o structură adecvată pentru R.Moldova, ci din cauză că cei care pretind că ne conduc pe acest drum sunt hoți, corupți, Păpușari, contrabandiști, etc.
Una dintre cele mai grave probleme ale politicii moldovenești rezidă în deficitul cronic de persoane capabile să comenteze netendențios, lucid, evenimentele politice, să le circumscrie proceselor complicate ale globalizării. Seară de seară liote de lăturași îl însoțeau pe primul ministru de la TVM la Publika și de acolo la Prime, iar ulterior la toate televiziunile.
Filat vorbea nimicuri , iar ei îi țineau isonul și după aceasta îl plasau pe locul întâi în clasamentul minciunii. Filat și-a dat obștescul sfârșit, iar în top, peste noapte, a apărut deja Leancă și două femei –ministre suficient de mediocre care au devenit performere în termene-record.
Ca în timpurile de tristă pomină un analist, fost ambasador al R. Moldova în Federația Rusă, consilier al lui P. Lucinschi scoate din bojoci nerozii de-și vine să te crucești. Numai pentru faptul că pe timpuri acest pretins lider de opinie a afirmat că conflictul transnistrean este unul interetnic , dar și pentru aventura de a construi Uniunea ROMÂNIA-R. MOLDOVA, respectivul este obligat să-și toarne plumb în loc de sarmale un burduhan. Acesta nu a comentat sub nicio o formă actele crase de corupție la care s-a dedat primul ministru defunct.
Noua poveste a unui alt înfometat a fost un posibil conflict pe Nistru în toamna curentă despre care a vorbit cu încredere de parcă summitul de la Vilnius unde nu se va întâmpla nimic, de fapt, va fi un act fără precedent și salariul mediu pe economie va crește până la 1000—1200 EURO, promiși în campania electorală de actorii politici care fac un spectacol de prost gust în țară.
Ultima năstrușnicie a acestui fost coleg de-al lui Filat de pe timpul când se făceau că învață la universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a fost de-a dreptul aberantă. După ce a aprins lumânări întru sănătatea coaliției pro-europene acesta susține că, în general, ea se va menține doar până la Vilnius urmând ca după aceasta să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Argumentul pe care l-a supt din deget este de-a dreptul irelevant. El susține că această monstruoasă coaliție a fost creată din dorința comisarului european pentru integrare și că imediat după Vilnius vor avea loc alegeri anticipate. Motivul scrutinului după acest saltimbanc politic rezidă în faptul că după Vilnius garnitura din vârful guvernării va avea ce raporta electoratului. Citește, am făcut un pas esențial spre admiterea R. Moldova în UE și din acest considerente trebuie să ne mai încredințați un mandat.(!)
Acestea sunt vârfurile de atac ale echipei de scandare cu veleități de cunoscători ai proceselor politice din R.Moldova. Din urma lor vin alții care în general aberează. Se insultă în fața camerelor de luat vederi, nu știu care-i mai deștept. Creați după chipul celor care stau cu palma întinsă ca să ciugulească, acești proști cunoscători ai proceselor politice mondiale și europene, proști cunoscători ai limbii române zăpăcesc populația. Inventează mereu scuze pentru o guvernare lamentabilă. Ei fac din nesimțirea lor o profesie. Cel mai trist lucru e că și sub o nouă coaliție, fie și comunistă, aceștia vor fi din nou pe linia de plutire. Filat, spre deosebire de ei se va baricada în IPTEH și va declara greva foamei. Chiar m-ați crezut?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole