Propunerile electorale și de ce PLDM nu se prezintă la dezbateri publice

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
PLDM, PAS, PPDA, PD, PL, Moldova, 2018, 2019, alegeri, Chisinau, protest, propaganda

Deputații fracțiunii PLDM propun readucerea în Codul Electoral a prevederii potrivit căreia scrutinul este considerat validat pe circumscripție, dacă participă cel puțin 1/3 din numărul total de alegători. În nota informativă a proiectului este menționat faptul că lipsa unei reglementări privind cota de participate de cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorate la alegerile parlamentare împiedică îndeplinirea unei condiții esențiale. Deputații susțin că organul suprem legislativ riscă să nu fie reprezentativ și să nu poată exprima în mod real și efectiv voința cetățenilor, care constitute premisa unei manifestări autentice democratice a suveranității prin intermediul poporului. Deputații amintesc de faptul că prevederile privind participarea unui număr minim de alegatori, ca alegerile sa fie valabile, au fost menținute în cazul alegerilor locale, al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și în cazul referendumurilor. PLDM-iștii Maria Ciobanu, Iurie Țap, Tudor Deliu și Vadim Pistrinciuc, autorii inițiativei legislative, solicită aprobarea proiectului în actuala sesiune a legislativului, astfel ca prevederea să fie aplicată la alegerile din februarie 2019.

Lăsând la o parte dorința domnilor de mai sus, vreau să amintesc impotenților că subiectul sistemului electoral mixt a fost discutat de zeci de ori, iar ca exemplu pot menționa:

Dezbateri publice pentru modificarea sistemului electoral.  31.03.2017

Dezbateri publice pentru modificarea sistemului electoral.  05.04.2017

Masa rotundă cu tema „Modificarea Sistemului Electoral din Republica Moldova”    08.04.2017

Masă rotundă organizată de Uniunea Femeilor din Moldova cu tema: „Femeile în funcție de conducere în condițiile trecerii la sistemul uninominal de vot”

Dezbateri publice pentru modificarea sistemului electoral 14.04.2017

Uninominal / Mixt – talkshow National TV Moldova1 24.03.2017

Dezbateri publice pentru modificarea sistemului electoral 25.05.2017

Acestea sunt doar câteva cazuri, unde s-a vorbit public despre sistemul electoral mixt și unde s-au adus argumente pro și contra, însă, din informațiile pe care le dețin, reprezentanții PLDM n-au binevoit să se prezinte la aceste dezbateri din motive personale. Acum, la un an de la modificarea sistemului electoral și la doar câteva luni până la alegerile parlamentare, domnilor ,,experți” li s-a năzărit că ceva nu le convine…

Calific aceste propuneri drept strict electorale și populiste, iar dacă totuși admitem că posibil cererea lor ar avea careva impact pozitiv pentru țară, atunci de ce n-au venit cu aceste recomandări la dezbaterile publice?! Pe atunci ei aveau alte griji, iar acum au apărut sentimentele patriotice, însă se pare că e prea târziu.

P.S. Nu mai am încredere în intențiile PLDM, indiferent de ce argumente n-ar aduce.

P.P.S. #Pace

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Denis Rusu

Denis Rusu

Sunt o persoană obișnuită, cu preocupari sociale și politice. Nu posed nimic ieșit din comun, doar că nu pot accepta unele lucruri, precum manipularea si victimizarile absurde. Poate ca sunt perfecționist, poate ca mai mult echilibrat, dar mereu am a...

Ultimele articole