Proiectul Sturza – colacul de salvare pentru cei dezamăgiți de PLDM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Despre revenirea lui ‎Ion Sturza se tot vorbește și pâna acum e clar doar că și el vrea să revină, nu e clară însă forma în care va reveni și cine i se va alătura într-un eventual proiect politic. Mișcarea pentru Demnitate Națională, cum se zvonește că va fi numită organizația politică a lui Sturza, ar putea fi un bun colac de salvare atât pentru unii politicieni, cât și pentru electorat. Cu atât mai mult că mulți cetățeni își doresc acest lucru, fapt observat la o emisiune TV de la Jurnal TV la care a participat domnia sa.

Intrarea lui Sturza în competiția politică din toamnă va lovi în primul rând în PLDM-partidul cel mai vulnerabil în acest moment dintre partidele democratice. De asemenea, discursul lui Sturza este foarte apropiat de cel promovat cândva de Vlad Filat, până când acesta să fie descoperit ca „luptător” împotriva corupției. Totodată, se știe foarte bine că el este cel care orchestrează cu cele mai corupte instituții – FISC-ul și VAMA.

Azi, a apărut o știre despre fostul PLDM-ist Călin Vieru, care este gata să revină în politică și să se alăture oricărui proiect politic, doar dacă acesta va fi condus de Sturza.

Într-un PLDM măcinat acum de conflicte interne, domniat de lupta lui Filat împotriva lui Leancă, dar și de lupta dintre grupurile de interese, un PLDM cu o imagine de partid corupt din cauza unor personaje ca Usatii, Vicol, Banaruc, Prisăcaru, este greu de așteptat ca unitatea să fie mentinută. Acum, pentru ași salva viitorul politic, cei mai mulți din PLDM sunt gata sa-i spună adio lui Filat. Acest lucru este valabil și pentru votanții PLDM care caută acum o alternativă la acest partid care să vină cu un proiect pentru Moldova, așa cum a făcut-o PLDM când a intrat pe arena politică.

Ion Sturza este un om cu o bogată experiență și întelege că nu are sens să intre în politică de unul sigur, fără a avea o țintă clară și un scop bine determinat. De aceea, am fi naivi dacă am crede că Sturza nu întelege câte voturi poate rupe de la PLDM, dar și de la electoratul dezamagit de celelalte partide ale Coaliției.

Intrarea lui Sturza în politică nu înseamnă salvarea Moldovei și nici el nu cred că se îmbată cu apă rece. Însă, apariția lui ar putea aduce un echilibru pe dreapta politică. Ar readuce influența nefastă exercitată de PLDM în ultimii doi ani. Și, nu în ultimul rând, ar putea readuce în viitoarea coaliție democratică PL-ul, lucru pe care în acest moment Vlad Filat și PLDM nu-l doresc.

Proiectul lui Sturza are șansa doar dacă va fi unul independent, creat în jurul lui. Alăturarea de PLR sau de un alt partid mic, nu ar face altceva decât să-l îngroape pe Sturza. Oamenii votează în primul rând lideri, iar o personalitate topită într-un partid fără personalitate, construit din improvizații de moment, din schije sărite în timpul bătăliei politice de anul trecut, ar fi riscantă pentru Ion Sturza. El are nevoie de un proiect politic propriu, de un mesaj puternic.

Tehnic, Sturza are posibilitatea să înghită PLR-ul cu noua lui miscare și alte partidulețe și asta l-ar ajuta logistic. Însă, politic, Sturza trebuie să înțeleagă că el este proiectul politic care ar putea culege voturi. Oamenii caută alternative la liderii actuali.

Mișcarea politică pornită de Sturza la un moment dat ar putea fi o alternativă și pentru Leancă, în cazul în care Filat va continua marginalizarea acestua în PLDM și compromiterea lui în rândul electoratului PLDM, până când Filat nu va fi sigur că nu-și va pierde funcția și în partid. Există însă, riscuri pentru Ion Sturza. El n-a fost neaparat pentru toți un exemplu de Premier bun, iar Filat a lucrat cu el și cunoaște multe.

Filat controlează o bună parte din media, iar în momentul în care se va simți amenințat, nu va ezita să finanteze campanii mediatice murdare împotriva lui Sturza, să utilizeze Ministerul de Interne și alte instituții, așa cum a făcut-o cu PL și Chirtoacă sau cu alți adversari politici.

Urmează o toamnă fierbinte din punct de vedere politic. Nu Vă grăbiți să alegeți partidul pe care îl votați, s-ar putea să avem surprize când vom deschideti buletinul de vot!

Comentarii