PROIECTUL DE ȚARĂ AL ROMÂNIEI – INTERCONECTAREA CU BASARABIA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a conductei de transport de gaze naturale Ungheni-Chișinău. Administratorii companiei au semnat la începutul acestei săptămâni contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului administrativ din Ghidighici. Societatea „Vestmoldtransgaz”, afiliată companiei românești este operator tehnic al Sistemului Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova și asigură îndeplinirea strategiei naționale privind transportul gazelor naturale.

Conducta de gaze Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri și capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova. Compania românească și-a luat angajamentul de a investi în construcția acestui obiectiv aproximativ 93 de milioane de euro.De aici.

Construcția acestei conducte duce la consolidarea energetică a Republicii Moldova. Observ că lucrările la acest coordon ombilical energetic cu România au început în anul în care statul român a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene.

Statutul României în cadrul Uniunii Europene se schimbă, pentru șase luni ea devine un actor principal care va  asigura o președinție activă și va trebui să găsească consensul necesar dificilelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană.

E știut că statul care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene are obligația să nu-și promoveze propriile interese ci să asigure o mediere cât mai echilibrată a diferitelor puncte de vedere divergente exprimate de statele membre. Asta nu împiedică oficialitățile române să  folosească această fereastră de oportunitate pentru a promova și consolida proiectele lansate la București în cadrul summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, proiecte care sunt orientate către creșterea economică, interconexiunea și dezvoltarea regiunii INTERMARIUM din care fac parte 12 state ale Uniunii Europene. Proiectele pentru dezvoltarea acestor state țintesc  interconectare regională, în vederea atingerii convergenței cu Europa de Vest.

Intrebați care este legătura dintre INTERMARIUM, preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România și începerea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău?

”Intermarium” se dorește a fi o „barieră” imaginară formată din state ex-sovietice şi foste state socialiste, care prinde contur pe măsură ce Rusia își creşte puterea regională. Interconectarea regională a a acestor state va transforma regiunea într-un nou motor al Uniunii Europene.

Cele zece înțelegeri bilaterale dintre România și Republica Moldova, semnate pe 22 noiembrie 2018 în urma ședinței comune a celor două guverne vor conecta energetic și rutier Moldova la România. Românizare completă a teritoriului dintre Prut și Nistru va avea loc doar atunci când proiectele de interconectare ale infrastructurilor celor două state vor fi realizate în totalitate. Oficialii români au promis că proiectele dedicate Republicii Moldova vor fi în topul agendei președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Teodor Meleșcanu a afirmat recent că Parteneriatul Estic este o prioritate a președenției românești a Consiliului Uniunii Europene.

Implementarea celor zece înțelegeri bilaterale semnate pe 22 noiembrie 2018 între Guvernele de la București și Chișinău reprezintă adevăratul proiect de țară al României pentru Moldova dintre Prut și Nistru.

Unirea se face încet și fără multă vorbă – prin proiecte concrete.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole