Progrese făcute cu pași mici

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un interviu dat pentru Info-Prim Neo acum mai bine de un an. De atunci au fost publicate 2 rapoarte Freedom House care ne-au aruncat în sus cu cîteva zeci de poziții.

„Eram ruşinea continentului european cu o conducere comunistă”, a declarat Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni pentru Info-Prim Neo. Căderea regimului comunist de la Chişinău este cel mai mare succes al R. Moldova în anul 2009, însă şi acum republica mai bate pasul pe loc la capitolul libertate.

Un succes al anulul 2009 este revenirea ţării la democraţie care este lucru incotestabil. Însă R. Moldova, din păcate încă bate pasul pe loc la capitolul libertate, şi anume libertatea presei, libertate economică, libertatea circulaţiei, spune Dan Caranfil. „În continuare avem vize cu Romania şi Uniunea Europeană. Dezvoltarea economică, un aspect primordial pentru o ţară săracă, este înlocuită cu discuţii sterile despre etnii sau limbă. Am irosit prea multă energie pentru lucruri inutile şi R. Moldova s-a concentrat prea puţin pe problemele reale”, menţionează Dan Caranfil.

Potrivit lui, o altă realizare este liberalizarea circulaţiei la frontieră. „Sper ca regimul de la Chişinău să reuşeasca negocierea liberalizării circulaţiei în UE pentru toata ţara într-un timp cât mai scurt”. Dan Caranfil afirmă că schimbarea de regim în ţară s-a realizat prin munca tinerilor şi căcă tinerii aflaţi la studii în România au datoria de a-i ajuta pe cei de acasă. „Vrem ca după ce ne finalizăm studiile să ne întoarcem acasa şi să contribuim la dezvoltarea ţării. Aceasta este singura şansă reală şi corectă pentru noi toţi, însă condiţia care se impune este să avem un mediu în care să putem creşte”. „Suntem născuţi pe acest pământ, iar satul, oraşul de unde ne tragem este locul nostru natal”, spune Dan Caranfil.

Pentru 2010, tinerii basarabeni îşi doresc ca părinţii lor să poată veni în vizita în Romania oricând, fără bariere. Ei îşi mai doresc ca R. Moldova să se orienteze clar spre UE. „Dacă tot pendulăm între Est şi Vest, este ca şi cum facem un pas înainte şi unul înapoi. S-a schimbat guvernarea şi aşa ar trebui să rămână pentru următorii 4 ani. Starea de instabilitate dăunează tuturor”, afirma Dan Caranfil.

Tinerii veniţi la studii în România sunt ambiţioşi, puternici, deştepţi şi vor să le demonstreze părinţilor şi tuturor celor de acasă că pot aduce valorile europene în R. Moldova, spune el. Olga Bondari, secretar general al Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, spune că, spre deosebire de anii precedenţi, s-a pus mare accent pe promovarea tinerilor în diversele activităţi şi instituţii ale statului.

„Din punct de vedere economic consider un succes faptul că R. Moldova continuă să plătească integral salariile şi pensiile, chiar dacă situaţia este foarte precară”, spune Olga. Printre succesele anului 2009 în R. Moldova, tinerii basarabeni au mai menţionat şi faptul că nu s-a mai furat bradul de Crăciun, Teatrul Eugene Ionesco din capitală are, în sfârşit, un sediu. Câteva filme moldoveneşti au fost premiate la diverse festivale.

Printre eşecurile anului 2009 se regăseşte lipsa de toleranţă din partea unor reprezentanţi ai bisericii faţă de minorităţile naţionale din republică, precum şi lipsa unui bust al lui Grigore Vieru la Chişinău, în momentul în care exista deja în două oraşe din Romania.

Comentarii