Procurorul a picat, opoziția NU s-a bucurat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O știre-bombă, venită de la Parlament, m-a determinat să-mi modific agenda de azi ca să-mi fac timp pentru a scrie câteva rânduri. Vorbesc despre demisia procurorului general, care a derutat opoziția și a șocat muritorii de rând, în condițiile în care toată lumea era convinsă că nimeni nu este în tare să-l determine pe Corneliu Gurin să renunțe la fotoliu.

Dar să începem cu începutul. Apariția lui în Parlament le-a dat fiori deputaților, care încă nu au uitat că ultima participare a lui Gurin la ședința Legislativului s-a încheiat cu reținerea lui Vlad Filat. Astfel, după ce speakerul Andrian Candu le-a spus deputaților că procurorul are un anunț important, în sală s-a lăsat o liniște ca în mormânt. Probabil mulți dintre aleșii poporului și-au amintit de rugăciunea „Tatăl Nostru”. Au răuflat ușurați abia după ce Gurin a spus că pleacă. Bucuria a fost atât de mare, încât unii nu se puteau opri din aplauze.

După cum bine știți, demisia procurorului s-a numărat printre revindecările opoziției, care, până mai ieri, a scos mii de oameni în stradă. Oamenii au scandat demisia guvernatorului, demisia procurorului, iar acum visul lor devine realitate. Nici acum, însă, nu-i bine. Se pare că gestul lui Gurin a prins opoziția pe nepusă masă. Problema este că odată ce, una câte una, revindecările opoziție sunt realizate, opoziția este dezarmată. Nu mai poți mobilizeza mulțimea. Nu poți să le spui că avem procuror sau guvernator corupt și că e cazul să mergel la Chișinău pentru a le cere demisia.

Teoretic, blocul pestriț Năstase-Usatîi-Dodon (NUD) ar fi trebuit să vină cu o reacție comună la plecarea lui Gurin. În trei au cerut demisia, în trei să o comenteze. Mai ales că azi au avut și un eveniment comun – întrevedere cu șeful delegației UE la Chișinău, Pirka Tapiola. Doar că au acționat ca racul, lebăda și știuca.
Dodon, fiind în Parlament, a avut primul ocazia să pună că schimbările sunt posibile datorită lui. “Cel putin in ultimele 7 luni socialistii la fiecare sedinta au soliciutat demisia PG, dar si a altor institutii. Este un rezultat al presiunilor din plenul parlamentului, dar si ale protestatarilor”, a declarat liderul PSRM.

Revenit azi de la Moscova, Renato Usatîi s-a grăbit să anunțe că procurorul va ocupa fotoliul de președinte al Curții Constituționale, care se va elibera după ce Alexandru Tănase va fi ales președinte al Republicii Moldova. Nu mă grăbesc să-l judec. Nu ne-a mai rămas mult până la alegerea șefului statului. Dacă candidatura lui Tănase la președinție poate fi luată în calcul, atunci cea a lui Gurin la Curte, nu cred.

Cel mai genial a fost, însă, Andrei Năstase. Omul ăsta a avut o adevărată logoree. Jurnalul lui a scris că, potrivit lui Năstase, gestul lui Gurin “a fost determinat de presiunile interne şi externe”. Bine, până aici totul ese clar doar că în următoarele fraze omul se contrazice. Cică “plecarea procurorului este parte a scenariului ad-hoc elaborat de Vladimir Plahotniuc”. Domnule Năstase, poate vă decideți?! A plecat fiind sub presiune, sau l-a cererea lui Plahotniuc?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole