Procurorii români, cu ochii pe conturile lui Ion Sturza?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După tentativa eșuată de a mai reveni o dată în politică, ex-premierul Ion Sturza se pare că are și în afaceri probleme. Presa de peste prut scrie a scris că s-a pus sechestru pe rafinăria de petrol Petromidia, proprietate Rompetrol, cel puțin, pe durata investigației procurorilor. Aceștia anchetează acțiuni dubioase încă din perioada privatizării gigantului petrolier de către răposatul miliardar Dinu Patriciu. Până aici nicio legătură cu Ion Sturza. Doar că în 2002 acesta devine pertenerul lui Patriciu, fiind cel care aduce Rompetrol în Republica Moldova.

Procurorii afirmă că statului român i s-ar fi adus prejudicii de peste trei miliarde de lei ( peste 136 mln. Euro), o cifră comparabilă că valoarea acțiunilor Petromidia. De aici aflăm că anchetatorii nu exclud și arestarea unor conturi bancare deținute de persoane fizice. Nu se dau nume. Nu se vorbește de Ion Sturza.

Fostul premier moldovean, însă, ar putea fi luat la ochi, ținând cont că figurează în scandalul Panama Papers. Jurnaliștii de la Rise Moldova afirmă că acesta ar fi beneficiat de pe urma a două companii offshore, înregistrate în Insulele Britanice Virgine. După cum bine știți, cei care recurg la offshore-uri, nu sunt cei mai onești afaceriști. Sunt cei care fug de taxele locale.

Nu acuzăm pe nimeni doar că această cronologie a lucrurilor î-l prezintă într-o lumină proastă pe Ion Sturza. Mai întâi, investigația RISE Moldova a arătat că acesta, împreună cu ruși care gestionau activitatea Rompetrol în Rusia, au apelat la paradisuri fiscale, după care și procurorii vorbesc despre prejudicii colosale aduse statului românesc. Nu știu dacă există vreo legătură. Dar, la etapa actuală, nici organele de urmărire de peste Prut nu știu multe.

Presa de la Chișinău a scris depre cum Sturza s-a lansat în afaceri. Cică fiind funcționar public la Guvern, în perioada destrămării URSS, a coordonat implementarea proiectelor de reutilare a fabricilor de conserve de la Orhei, Camenca, Cupcini, Ungheni, Soroca și Florești. Minunat! Doar că ulterior omul ar fi creat copania Incon, care a preluat controlul asupra întreprinderilor nominalizate. Altfel spus, tot Sturza a fost cel care le-a preluat prin intermediul Incom. Altfel spus, tehnologizarea fabricilor nu a fost nimic altceva decât investirea banilor statului în propria afacere.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole