Procentele BOP mai 2018 vs. BOP noiembrie 2018. Cum a crescut / scăzut încrederea în partide

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
partide moldova, parlament chisinau, alegeri 2019

Astăzi, sociologii care realizează Barometrul Opiniei Publice (BOP) au prezentat datele sondajului de opinie efectuat în luna noiembrie curent. Ne propunem în continuare să vedem cum arată cifrele privind încrederea cetățenilor în principalele partide din Moldova, și să observăm cum s-au schimbat lucrurile comparativ cu jumate de an în urmă. Lăsând la parte întrebarea cât de corecte sunt sondajele din Moldova, să trecem direct la cifre.

Noiembrie 2018, PSRM rămâne pe primul loc, fiind partidul care se bucură de cel mai mare procent de încredere din partea moldovenilor. Pe locul doi avem PDM, urmat de PAS pe locul trei și pe locul patru – Platforma DA. Dacă ne uităm în urmă, vedem următoarele tendițe:

  • PSRM deși rămâne pe locul întâi, totuși a scăzut 3% în sondajul BOP,
  • PDM a crescut cu aproape 1% și s-a ridicat pe locul doi,
  • PAS-ul a scăzut cu aproximativ 5 la sută,
  • Platforma DA nici nu a crescut, nici nu a scăzut.

Să găsim câteva explicații la aceste tendințe: De ce a scăzut PAS și PSRM, de ce a crescut PDM și de ce PPDA stagnează? Răspunsurile pot fi subiective.

Socialiștii ca partid se asociază cu activitatea lui Igor Dodon în calitate de șef al statului, iar cetățenii încep a pierde încrederea în Dodon – lucru care este cumva normal dat fiind că oamenii au mari așteptări de la un președinte, iar în țara noastră puterea politică se află mâinile majorității parlamnetare (reprezentată de Guvern). Apropo, marele noroc al PSRM este marasmul comuniștilor și retragerea lui Usatîi la Moscova.

Partidul Democrat este favorizat din mai multe perspective. Pe de o parte este Plahotniuc care conduce partidul, pe de altă parte sunt Filip în fruntea Guvernului și Candu lider în Parlament. Conjugarea eforturilor pe toate trei planuri fac echipa democrată mai puternică, chiar dacă pe stânga sunt atacați masiv de PSRM, iar pe dreapta de alianța PAS-DA & Co. În plus, reparația drumurilor prin sate (în a doua partea a lui 2018), majorarea pensiilor și salariilor a sute de mii de pensionari și bugetari, cumpărarea de noi ambulanțe, și alte realizări vizibile, i-au influențat pozitiv pe mulți cetățeni.

ACUM sunt condamnați să fie împreună. Deși sunt aliați, totuși pe interiorul acestui binom PAS-DA se duce o luptă acerbă cine este mai superior – Năstase sau Maia Sandu?, iar asta a condus la slăbirea PAS-ului și fortificarea DA-ului. Totul a început încă în primăvară când Năstase a preluat frâile și a candidat la Primăria Capitalei, în timp ce Maia Sandu a trecut pe planul doi. De atunci situația respectivă se conservează.

 

 

arcadie barbarosie, bop, ipp, republica moldova partide

Pe scurt, cam așa stau lucrurile cu 3 luni înainte de alegerile parlamentare. Făcând niște conculuzii finale:

  1. În an centenar unioniștii sunt la pământ, iar partidele lui Voronin și Șor sunt la limita pragului electoral. Dacă cele patru partide enumerate mai sus vor muci mai mult, PCRM și Partidul ȘOR nu vor trece în Parlament, în caz contrar în 2019 am putea avea 6 formațiuni politice. Și probabil așa și va fi…
  2. Per general încrederea moldovenilor în politicieni este într-o continuă scădere. Prin 2010 principalele partide (PCRM și PLDM) se bucurau de încrederea a câte 30 sau 40% din populație, acum doar socialiștii sunt mai în formă, în rest partidele pro-europene sunt atrofiate! Cauzele? Cauzele sunt chiar în relațiile dintre aceste formațiuni, or zi de zi trusturile media (TV, radio, ziare, online, etc.) ale PAS și DA atacă guvernarea democrată, iar trusturile media ale PDM la rândul lor contra-atacă opoziția. În rezultat ambele tabere se compromit reciproc.
  3. Lumea a devenit mai realistă. Cum am menționat deja, cu vreo 7 ani în urmă societatea moldovenească a fost cuprinsă de un val de optimism politic generat de căderea comuniștilor și venirea AIE la guvernare. Moldovenii se vedeau în scurt timp în UE, dar ceea ce a urmat cu miliardul a făcut ca optimismul să se transforme în pesimism. Probabil oamenii au înțeles că nu trebuie de crezut în falși eroi.

parlament moldova, alegeri 2019, plahotniuc dodon, maia sandu nastase

Comentarii