Problema lingvistică – nadă electorală? („Дайте людям РOMy!”)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Oare de ce oare liberalii şi-au amintit brusc de situaţia limbii române? Dacă am scana ultimii patru ani de activitate „fracţiunii proromâneşti”, am constata că situaţia lingvistică nici pe departe nu a fost prima problemă pentru deputaţii PL.

Devine foarte suspect faptul că această preocupare vine anume în contextul în care Consiliul Naţional al PL, iar anterior Mihai Ghimpu, a declarat că nu va susţine în niciun caz candidatura lui Vlad Filat pentru funcţia de prim-ministru, ceea ce ar putea însemna că ţara se mişcă cu paşi siguri spre alegeri parlamentare anticipate. Cel puţin, un astfel de scenariu îl întrevăd liberalii, dacă urmărim logica ultimelor lor acţiuni şi declaraţii.

Desigur, liberalii mizează pe mobilizarea electoratului cu viziuni naţionaliste. În acelaşi timp, iniţiativa ar fi ca un colac de salvare şi pentru forţele românofobe, care vor obţine un instrument în plus pentru mobilizarea electoratului vorbitor de limba rusă, într-o eventuală campanie.

Presupun că aici nu sunt dezavantajate nici partidele „pragmatice” – PD şi PLDM, pentru care votează segmentele care sunt plictistite de disputele istorico-filosofice. Conflictele etno-lingvistice ar putea eclipsa scandalurile legate de corupţie, de controlul politic asupra justiţiei (legate de persoana lui Filat şi Plahotniuc), dar şi de creşterea preţurilor la servicii comunale şi anularea tuturor gratuităţilor la călătoriile în transportul public, ceea ce este în avantajul tuturor taberelor politice, dar mai puţin a populaţiei, care ar putea deveni iar o victimă a unui circ de prost gust numit „alegeri democratice”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole