Problema lingvistică: limba română – unica stăpână?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Problema lingvistică şi culturală în Republica Moldova este una care este legată strâns de calitate, de capacitatea spaţiului românofon de a fi atractiv şi de a satisface necesităţile culturale ale oamenilor.

Limba este un produs cultural şi pentru a fi însuşit de cât mai multă lume, trebuie să devină cât mai atractivă.  Limba trebuie să ofere acces la cunoştinţe, la tehnologii, la idei, la valori. Din momentul în care toate aceste lucruri nu se întâmplă, nu există niciun motiv pentru a fi acceptată de minorităţile etnice. Sfera ei de utilizare se limitează la comunicarea interpersonală şi conservarea în calitate de element etnografic muzeal.

E o sarcină grea, întrucât chiar în România, limba română a fost coborâtă la nivelul unei simple limbi de comunicare. Limbi precum engleza sau franceza au devenit prioritare pentru cetăţenii români. În sfera afacerilor, tehnologiilor, chiar şi în domeniul cultural, limba română este tot mai restrânsă sau  eliminată în favoarea limbilor străine. Pentru basarabenii acest lucru constituie o mare problemă, întrucât nu au un model pe care l-ar putea urma în lupta cultural-identitară.

Astăzi, un tânăr rusolingv din Republica Moldova are două opţiuni: fie pune accentul pe învăţarea unei limbi de circulaţie internaţională (exact aşa cum o fac tinerii din România), fie să dea prioritate limbii române, care nu-i oferă niciun fel de beneficii, în afară de comunicare cu băştinaşii.

Abordând această problemă, eu pornesc de la premiza că fiecare om este predispus să aleagă ceea ce i se pare mai util şi atractiv. Haideţi să ne întrebăm: ce cărţi putem oferi noi rusolingvilor, pe care nu le găseşte în limba rusă? Ce filme sau spectacole putem oferi consumatorului rusofon, pe care nu le poate privi în limba rusă? Ce posturi de televiziune putem oferi noi vorbitorilor de rusă, care ar fi mai bune decât cele din Rusia? Ce muzică bună putem noi propune, care ar fi mai atractivă decât cea rusă? Ce studii puterm oferi în limba română, pe care nu le-ar putea face cineva în limba rusă? Ce soft în limba română putem oferi, care ar fi mai atractiv pentru utilizatori? Atât timp cât nu ştim să producem ceva valoros şi calitativ, în zadar mai cerem cuiva să ne cunoască limba. Oare chiar o merităm?

Trebuie să înţelegem că vom condamna la incultură şi obscuritate persoanele pe care le vom forţa să accepte limba română, fără a oferi niciun produs cultural de calitate, în acelaşi timp. Da, avem o cultură clasică bogată, dar nu putem rămâne blocaţi doar în trecut. Avem nevoie e ceva mai mult.  Condiţia identităţii româneşti depinde foarte de capacitatea românilor de a-şi ridica cultura peste limitele provinciale şi naţionale. Fie cultura românească va deveni o cultură de circulaţia internaţională, fie va dispărea asemenea unor triburi din Africa, Australia sau America. Chiar ne mulţumim să vedem „românismul” doar pe la festivaluri etnofolclorice anuale şi pe la muzee etnografice?

Cu filme în engleză, cu produse soft în engleză, cântând piese în engleză, vorbind în engleză vrem noi să „românizăm” populaţia rusolingvă? Or, noi nu împotriva limbii ruse trebuie să luptăm, ci pentru limba română. E o diferenţă mare în abordare. Luptând împotriva „rusificării”, riscăm să nimicim ce a mai rămas din limba română.

Există pe la noi şi unele categorii de rusofobi, care sunt gata să ofere prioritate oricărei limbi străine, de dragul diminuării rolului limbii ruse. Astfel de indivizi sunt, în acelaşi timp, şi duşmanii limbii române.

Nu cunoaşterea limbilor străine, ci modul în care este prezentă limba română în toate sfere vieţii sociale, vorbeşte cel mai mult de nivelul nostru cultural. Arealul unei limbi naţionale este determinat de potenţa culturi naţionale, în timp ce dominaţia limbilor străine vorbeşte despre sărăcia intelectuală a unui popor, pentru că în loc să producă, el consumă ceea ce au produs şi au creat alţii. Atât timp cât nu avem ce oferi, de ce ne mai plângem?

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole