PRO-MOLDOVA NU ÎNSEAMNĂ ANTI-ROMÂNIA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent profesorul Dungaciu scrie că eşecul României în stânga Prutului are un singur nume: „pro-Moldova“.  Potrivit lui Dungaciu, „pro-Moldova“ ar fi o plutire neutră între Est şi Vest, fără UE şi fără Rusia, combinată cu respingerea reunirii ar arunca statul moldovean în braţele Moscovei. De aici.

Constat, cu amărăciune, că orice strategie politică care pune accentul pe dezvoltarea patriotismului local moldovenesc și care ar contribui la consolidarea relațiilor etnice din interiorul statului moldovean este criticată de reprezentanții elitelor de la București.

Ideologia patriotismului moldovenesc a fost promovată inițial de primul președinte al statului moldovean, Mircea Snegur, la Congresul din 5 februarie 1994 „Casa noastră – Republica Moldova”. În discursul său președintele moldovean a sugerat că problema unirii României cu Republica Moldova ar trebui să fie abandonată, pentru ca teritoriul dintre Prut și Nistru  să nu mai fie “monedă de schimb”.

Presa de la București a considerat discursul lui Snegur ca fiind unul care trădează idealurile unioniste. Poetul Adrian Păunescu a dedicat o poezie președintelui moldovean afirmând că Snegur „a coborât din căruţa neamului”. De atunci, orice discurs care pune în centrul său interesele statului moldovean și patriotismul de esență moldovenească este considerat a fi unul anti-românesc. Potrivit unor comentatori români doctrina „pro-Moldova“ ar fi eșecul României între Prut și Nistru.

În septembrie 2018 Partidul Democrat din Moldova lansa o serie de principii în care anunța că va acționa pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă moldovenii și abia mai apoi pentru îndeplinirea altor angajamente. Reîntoarcere la ideologia patriotismului local le-au adus critici din partea oponenților politici, care au susținut că partidul guvernamental a renunțat la “visul european al moldovenilor”. Mai mult, principiile anunțate pentru formarea unei majorități parlamentare sunt considerate că ascund în ele adevărata miză a Moscovei.

Angajamentul pentru independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, adoptarea orientării politice pro-Moldova și implementarea Acordului de Asociere RM-UE împreună cu introducerea elementelor care duc la consolidarea patriotismului în rândurile cetăţenilor şi îmbunătăţirea relaţiilor interetnice reprezintă principii necesare consolidării statalității moldovene. Toate acestea sunt instrumente pentru o mai bună funcționare a sistemului social existent între Prut și Nistru.

Recent, liderul Partidului Democrat din Moldova a declarat că formațiunea pe care o conduce face deja coaliție cu cetățenii moldoveni și că executivul de la Chișinău a decis să își asume răspunderea pentru a indexa pensiile cu 5,3 la sută și a decis să acorde un ajutor social înaintea sărbătorilor pascale celor 600 de mii de pensionari care au venituri mai mici de două mii de lei. Au voie politicienii moldoveni să fie patrioții teritoriului în care activează și locuiesc? Au voie politicienii moldoveni să implementeze programe prin care să aducă apă și canalizare în satele și comunele dintre Prut și Nistru? Au voie moldovenii să aibă drumuri asfaltate în satele lor? Ori așa ceva nu e posibil pentru că ei ar trebui să pună mai presus de interesele locale, preocupările altor state?

Observ că doctrina pro-Moldova nu se referă deloc la geopolitică, e vorba mai mult despre dezvoltarea acestui teritoriu. Banii pe care moldovenii îi câștigă în Federația Rusă, Israel ori Uniunea Europeană trebuie să aibă posibilitatea de a fi investiți mai ușor în localitățile moldovenești. În casele, automobilele și micile afaceri ale locuitorilor dintre Prut și Nistru: moldoveni/români, ucraineni, ruși ori bulgari. Cu toții ar trebui să se identifice ca moldoveni.

Strategia de dezvoltare a statului moldovean este văzută de unii comentatori politici români ca una care s-ar împotrivi ideilor unioniste. Probabil, atunci când și-au permis să vorbească despre patriotism, oficialii moldoveni au încălcat o line roșie, cea care spune că patriotismul moldovenesc nu are trebui să existe, pentru că deja există patriotismul românesc.

Dar Moldova nu e România. Păcat. Ca să fie, ar fi trebuit ca formațiunile politice unioniste să fi trecut pragul electoral. Ar fi trebuit ca unionismul să nu fi fost doar un curent politic, ci o trăire adevărată. Nu s-a întâmplat așa – poate ăsta e motivul apariției și existenței patriotismului moldovenesc. Pro-Moldova nu înseamnă eșecul românismului în Basarabia, este doar conștientizarea faptului că teritoriul dintre Prut și Nistru trebuie administrat corect și europenește.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole