Principii şi valori …încălcate ? Constituţia ţării ca şi accesoriu decorativ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Marea Britanie trăieşte fără Constituţie. Şi trăieşte bine. Ţara este democratică, cetăţenii respectă normele şi cutuma. Republica Moldova are Constituţie.  Dar se pare că o păstrăm doar de ochii lumii, pentru a ne lăuda că avem o Lege Supremă elaborată în spirit democratic.

Ceea ce se întâmplă în ultimul timp e un fel de a spune: „Constituţia e pentru cei proşti, noi suntem Legea Supremă”. Un politician susţine că poate fi modificată Constituţia prin lege organică. Tot el declară public că „Acordul (AIE) e mai presus decât legea”. Acum Marian Lupu susţine că va propune colegilor de alianţă ca să arate buletinele de vot după ce votează pentru preşedinte…Argumentele şi explicaţiile nu mai contează.

Să aruncăm o privire la textul Constituţiei :

Articolul 38, Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales

(1) Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se  exprimă  prin  alegeri  libere, care au loc  în  mod  periodic  prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
Constituţia este o normă generală, care este dezvoltată prin norme speciale. Deci, dacă în Legea Supremă este atestat principiului votului secret la alegeri (această prevedere este utilizată şi în cazul alegerilor preşedintelui ţării, procedura căreie presupune să intri în cabina de vot şi să arunci buletinul într-o urnă de vot sigilată), atunci eventuala arătare a buletinului ar însemna încălcarea unei norme constituţionale.
În toate rapoartele de monitorizare a alegerilor parlamentare şi locale generale, observatorii naţionali şi internaţionali atrag atenţia asupra încălcării principiului secretului votării, când mai multe persoane intră în cabina de vot (o practică des răspândită în  special în sate, unde soţul şi soţia intră împreună în cabina de vot). Iar noi, la nivel de şef de stat (fie şi interimar), facem apel ca să ….încălcăm legislaţia.
Despre cum se respectă Constituţia în ultimul timp e mult de spus. Poate revin cu detalii în timpul apropiat.

Comentarii