Primul pas – cu Filat! Ce/cine urmează?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Procurorii cer 19 ani de închisoare pentru fostul premier moldovean, Vlad Filat, a scris ieri www.digi24.ro. Site-ul postului de știri concretizează că procuroarea Adriana Bețișor, care a mai spus că dorește ca lui Vlad Filat, acuzat de  trafic de influență și corupere pasivă, să i se confiște toate bunurile dobândite ilicit și să-i fie interzisă deținerea de funcții în stat pe o perioadă de cinci ani.

Mai pes curt, în toamna anului trecut, procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în cadrul ședinței Parlamentului ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Filat, în baza autodenunțului primarului orașului Orhei, Ilan Shor, care susține că i-ar fi oferit mită în valoare de 250 de milioane de dolari.

E versiunea scurtă a istoriei, care multora le poate crea semne de întrebare referitor la termenul de detenție solicitat. Mai mult, fotografiile fostului premier și lider politic, le-a generat multora un sentiment de jale. Reacție pe care contează avocații lui Filat. Aceasta le rămîne doar. Prea multe probe sunt. Prea multe păcate se cunosc.

Se pare că poporul, care l-a creditat pe Filat cu cele mai mari așteptări, inclusiv în procesul de integrare europeană, a uitat de interceptările telefonice cu înalți demnitari de stat ce țin de mulgerea oamenilor de afaceri și fondurilor bugetare. Au uitat indicațiile date de Filat, cine trebuie și cine nu trebuie să fie presat de fisc. Cine sunt de ai noștri și cine nu. Au uitat discuțiile apropiaților lui Filat care se lăudau cu mașini de lux și imobile.

Poate au uitat schemele de sustragere a banilor din toate ministerele care erau controlate de PLDM. Bani care ajungeau în haznaua comună și din care un băetan cumpăra mii de hectare, combine de sute de mii de euro și altă tehnică. Averi inspectate cu grijă și satisfacție de pe motoretă.

Posibil că moldovenii, traditional cu inimă mare, nu mai țin minte cadourile de milioane – automobile și ceasuri de lux cu prețuri de la zeci de mii pînă la sute de mii de euro.

Sunt doar informațiile de prin presă. Cîte probe încă nu au văzut lumina zilei și cite nu au ajuns deocamdată la organele de anchetă doar Filat știe.

În concluzie. Ancheta în cazul lui Filat și verdictul este un pas înainte și demonstrează că Moldova face primul pas serios pe calea luptei cu corupția, traseu parcurs de România cu cîțiva ani în urmă. Acum, rămîne doar să mențină tempoul.

E clar că Filat nu e singurul care a organizat jaful secolului și de continuarea lucrului început va depinde încrederea comunității internaționale și a societății în reforma justiției și maturizarea Moldovei.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole