PRIMĂRIA ȘI CÂRCA LUI PLAHOTNIUC

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zilele acestea s-a împlinit un an de când Partidul Liberal nu se mai află la guvernare. Pe 26 mai 2017 miniștrii, viceminiștrii și șefii de agenții guvernamentale delegați de Partidul Liberal în componența Guvernului Filip și-au depus demisia ca urmare a faptului că primarul liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost plasat în arest la domiciliu. Primarul de Chișinău, tot el și prim-vicepreședinte al liberalilor moldoveni, a fost acuzat de trafic de influentă și depășirea atribuțiilor de serviciu, într-un dosar de anchetare a construirii unor parcări cu plată. De aici.

Potrivit procurorilor, Chirtoacă ar fi trebuit să ridice o recompensă de 13 la sută din veniturile companiei care urma să amenajeze parcările cu plată în capitala moldoveană. La un an distanță procesul de judecată continuă. De aici.

Plecarea liberalilor de la guvernare începutul coalizării împotriva Partidului Democrat din Moldova

Liberalii nu au luat în serios discursul politic al coordonatorului coaliției parlamentare din care făceau parte. În septembrie 2016, Vlad Plahotniuc a declarat că va face curățenie generală în toate sectoarele importante din Republica Moldova. Liderul Partidului Democrat din Moldova a spus, cu subiect și predicat, că cei care fură vor sta la pușcărie. În toate instituțiile publice moldovene erau reprezentanți ai Partidului Liberal. De aici.

Timpul a arătat că promisa curățenie a avut loc. Acțiunile anticorupție au vizat funcționari înalți din Cabinetul de Miniștrii, inclusiv din Partidul Democrat. Au fost arestați miniștrii în funcție, al Agriculturii și al Transporturilor, ambii numiți de partidele de la guvernare, dar și un viceministru de la Economie, aflat în siajul democraților moldoveni. Au fost arestați înalți funcționari de la Primăria Chișinău, conducători de raioane și membrii ai partidelor aflate la guvernare.

Destructurarea rețelelor de corupție existente în Republica Moldova a atins și interesele politico-financiare ale liberalilor moldoveni. Plecarea lor de la guvernare a făcut posibilă o coaliție politică împotriva Partidului Democrat.

Fostul consilier al președintelui interimar Mihai Ghimpu, Dan Dungaciu, a comentat reținerea lui Dorin Chirtoacă afirmând că ea ar face parte dintr-o tranzacție încheiată între Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Cu această ocazie, în încercarea de demonizare externă a Partidului Democrat, fostul consilier al liberalilor moldoveni, a argumentat povestea cu binomul Plahotniuc-Dodon. De aici.

Liberalii moldoveni – cutie de rezonanță pentru Andrei Năstase

Ideea existenței unui binom politic Plahotniuc-Dodon a însemnat transformarea Partidului Liberal în cutia de rezonanță a Partidului Platforma DA. Descifrate în timp, mai toate acțiunile politice ale liberalilor moldoveni au favorizat opoziția extra-parlamentară. De exemplu,  propunerea liderului liberal, Mihai Ghimpu, de declanșare a procesului de suspendare a președintelui Igor Dodon. Suspendarea președintelui socialist ar fi deschis calea spre noi alegeri prezidențiale și la o nouă destabilizare politică a statului moldovean. Prin victimizare, punctele electorale ar fi fost culese de socialiști.

S-a ajuns la destabilizarea situației politice din municipiul Chișinău, prin declanșarea alegerilor anticipate – ea a fost posibilă prin demisia primarului Dorin Chirtoacă. Demisia lui a fost coordonată cu demisia lui Usatâi, anterior, Dorin Chirtoacă nu a admitea sub nici o formă plecarea lui din funcția deținută. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a susținut că demisia lui Chirtoacă, poate scoate Chișinăul „din mâinile corupților”. (Indirectă recunoaștere a faptului că primarul liberal a fost corupt?) Andrei Năstase a calificat gestului ca fiind unul „util luptei politice”. De aici.

Destabilizarea adevărata luptă politică a lui Andrei Năstase

După demisia primarului Chirtoacă, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că a decis să susțină un candidat unic al forțelor pro-europene pentru Primaria Chișinău. Decizia se referea la Maia Sandu, iar dacă ar fi fost acceptată, ar fi stricat jocul politic al socialiștilor moldoveni – candidatul comun al forțelor pro-europene ar fi câștigat Primăria Chișinău din primul tur.

La o altă conferință de presă, liderul democrat a spus că partidele de dreapta au intrat separat în alegerile pentru Primăria Chişinău și repetă greşelile pe care le-au făcut la prezidenţialele din 2016, erorile făcute au dus atunci la victoria în prezidențiale a lui Igor Dodon. De aici.

Dreapta pro-europeană era obligată să aibă un singur candidat pentru primăria de Chișinău. Obstinația lui Andrei Năstase de a refuza o colaborare cu Partidul Democrat face ca echipa democrată să nu poarte nici o responsabilitate pentru evoluția turului doi al alegerilor din municipiul Chișinău.

Pisica neagră și cârca lui Plahotniuc

Responsabilitatea pentru evoluția rezultatului în turul doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău aparține celor doi candidați. Este adevărat că Partidul Democrat a oferit dreptei politice ajutor, candidatul Partidului Platforma DA l-a refuzat. Rezultatul acestui refuz este acela că rezultatul care se va înregistra, pozitiv/negativ, îi aparține în totalitate lui Andrei Năstase și că el nu poate arunca pisica neagră în cârca altcuiva.

Poate mobiliza Năstase mai mulți votanți decât a avut în primul tur de scrutin? Greu de spus. Amănunt statistic : voturile cumulate pentru Andrei Năstase (71 000), Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu (18 000) dau o cifră mai mică decât cea a candidatului socialist. Ion Ceban a acumulat peste 91 de mii de voturi.

Am mai spus – Maia Sandu câștiga Primăria Chișinău din primul tur de scrutin.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole