PRIMĂRIA CHIȘINĂULUI – TRAMBULINĂ POLITICĂ PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat recent că alegerile pentru primăria Chișinăului reprezintă “un exercițiu de mobilizare” câștigul acestor alegeri fiind important pentru alegerile parlamentare din toamnă. De aici.

Într-un interviu pentru portalul tribuna.md, candidatul PAS/PPDA, Andrei Năstase, afirmă că formațiunea politică pe care o conduce are un program serios pentru Republica Moldova iar câștigul primăriei Chișinău ar constitui doar începutul schimbărilor. „Capitala e doar începutul”, spune Năstase. De aici.

Președintele PPDA face trimitere la sloganul pe care îl folosește în campania electorală care a început – „Azi în capitală, mâine în toată țara”. Lozinca este inspirată de celebrul îndemn al revoluționarilor români: Azi în Timișoara, mâine-n toată Țara!  Un slogan electoral asemănător este folosit și de către socialiștii moldoveni, în folosul candidatului Ion Ceban: “Salvăm capitala, apoi salvăm și țara”. Desigur și această formulare are aceiași sursă de inspirație.

Constat că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au intenția să folosească victoria lor în alegerile pentru primăria Chișinăului pe post de trambulină pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2018. Este dreptul domniilor lor, ar fi o eroare dacă formațiunile politice din care fac parte nu ar exploata eventuala victorie.

Una peste alta, pentru locuitorii Chișinăului, acest context politic este decepționant – candidații politici la alegerile pentru primărie nu vor aduce mari beneficii pentru ei, ci mai degrabă pentru formațiunile politice din care aceștia fac parte. Nici nu au cum – viitorul primar are la dispoziție extrem de puțin timp pentru a face reformele necesare bunei funcționări a Chișinăului. Explic: Mandatul care va fi ccâștigat în urma alegerilor din 20 mai va fi extrem de scurt, doar un an. Aceste alegeri sunt anticipate, ele nu înlocuiesc alegerile ordinare care vor avea loc în 2019, atunci când va fi ales un primar care va avea un mandat pe patru ani.

Risc să fac previziunea că, în eventualitatea în care va câștiga primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase nu va rămâne la cârma municipiului. Va ignora funcția pentru a se implica în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Într-un interviu, directorul de programe al IPP Moldova, Oazu Nantoi, motiva această previzibilă acțiune afirmând că  „victoria lui Andrei Năstase (la primăria Chișinău) va fi un pas în direcţia ruinării actualui sistem politic moldovenesc.”  De aici.

Nimic bun pentru locuitorii municipiului Chișinău în eventualitatea unui câștig al candidaților politici angajați în cursa pentru primărie. Oricine ar fi câștigătorul, va folosi municipalitatea pentru a crea avantaje electorale/financiare partidelor din care face parte. Valorificarea acestui câștig electoral atrage după sine riscul ca în primăria Chișinăului să se facă mai multă politică și mai puțină administare publică. Preocuparea viitorului primar pentru politică va fi făcută în dauna locuitorilor.

Chișinăuenii au avut parte de experiența administrativă a primarului Dorin Chirtoacă, care a încercat, și pe alocuri a reușit, să acopere găurile din străzile orașului cu demagogia național patriotică. Între timp, acești oameni s-au convins că municipiul Chișinău are nevoie de un management corect al resurselor municipale și de mai puțină politică.

Dreapta pro-europeană nu a reușit să își desemneze un candidat comun la aceste alegeri. Motivele țin de egoismul politic al acestor formațiuni politice. Socialiștii moldoveni își consolidează rândurile și au reușit să atragă de partea lor minoritățile rusofone care locuiesc în capitala moldoveană. Numărul de participanți la mitingul din ziua de 9 mai, când în spațiul ex-sovietic se celebrează Ziua Victoriei, va fi o primă dovadă a modului de mobilizare al socialiștilor.

Există riscul ca o mobilizare exemplară la vot a acestora să ducă la un câștig al primăriei Chișinăului din primul tur. Acest posibil pericol poate avea loc în condițiile în care, din diferite cauze, rata de participare la urnele electorale a electoratului pro-european va fi redusă. Egoismul partidelor de pe dreapta pro-europeană contribuie produce dezamăgire.

Nodul gordian va fi tăiat după 20 mai atunci vom afla dacă electoratul chișinăuean vrea o primărie funcțională ori una politică.Cert este că, Maia Sandu, în calitate de candidat unic al partidelor pro-europene, ar fi putut ține piept lui Ion Ceban. Retragerea ei pe un loc secund face parte dintr-o ecuație politică cât se poate de cinică: un rezultat electoral prost obținut de Andrei Năstase o dezleagă de promisiunea unei alianțe parlamentare cu acesta.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole