PRIMA FISURĂ ÎN BETONUL ALIANȚEI PAS/PPDA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidul Acțiune și Solidaritate și-a înaintat propriul candidat la alegerile locale din municipiul Bălți. Candidatul PAS este Guțu Simion, președintele organizației PAS din Bălți. Partidul condus de Maia Sandu nu a publicat prea multe informații despre înaintarea acestui candidat. În municipiul Bălți formațiunea politică condusă de Andrei Năstase a înaintat-o la funcția de primar pe președinte organizației teritoriale PPDA, Arina Spătaru. De aici.

Bălțiul devine așadar municipiul în care alianța dintre PAS și PPDA nu funcționează. Voi aminti că, pe 29 martie, într-o conferință de presă comună cei doi lideri ai PAS și PPDA au anunțat că vor participa într-un bloc electoral la alegerile parlamentare iar liderul PPDA, Andrei Năstase este candidatul comun PPDA/ PAS la funcția de primar general al municipiului Chișinău. De aici.

Timp de câteva săptămâni Maia Sandu a evitat să anunțe dacă îl va susține sau nu pe Andrei Năstase la funcția de primar al muncipiului Chișinău. Sondajele de opinie arată că Năstase are puține șanse pentru a câștiga primăria municipiului Chișinău. O cercetare sociologică realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova la mijlocul lunii martie arată că pentru Andrei Năstase ar vota doar 6,9% dintre respondenți. Potrivit acestei cercetări socialistul Ion Ceban și primarul interimar Silvia Radu se află în topul preferințelor la alegerile pentru Primăria Chișinău.

Înregistarea unui candidat PAS la primăria municipiului Bălți este prima fisură în betonul alianței PAS/PPDA. Maia Sandu a spus de mai multe ori că va acorda sprijin politic doar celor integri. Decizia de a-l sprijini pe Andrei Năstase i-a atras multe critici din partea comentatorilor politici. Portalurile informaționale moldovenești au scris că CV-ul liderului PPDA nu corespunde criteriilor de selectare a candidaţilor și că nu are o imagine publică onorabilă.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, declara recent că alegerile pentru primăria Chișinăului reprezintă “un exercițiu de mobilizare”, câștigul acestor alegeri fiind important pentru alegerile parlamentare din toamnă. De aici.

Descifrarea acestei afirmații spune că Maia Sandu nu se gândește la a câștiga primăria Chișinăului ori a Bălțilui ea fiind concentrată mai degrabă la alegerile parlamentare. Ea a conștientizat că Andrei Năstase va obține un rezultat electoral prost iar acest lucru o va dezlega de promisiunea unei alianțe electorale cu acesta. Nimeni nu face alianță cu un politician care a pierdut alegerile. O eventuală înțelegere politică cu Năstase ar atrage după sine scăderea cotei de popularitate a Maiei Sandu. Politica nu este locul altruismului. Nu cred că Maia Sandu va risca să îl salveze pe Andrei Năstase de la viitoarea lui moarte politică – fără această remorcă, Partidul Acțiune și Solidaritate poate câștiga mai multe puncte electorale

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole