Prezența partidelor din România la Chișinău

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidele din România în ultimii ani au stabilit relații strânse cu cele din Moldova, asigurând astfel prezența aici, în Basarabia, mai ales după ce sute de mii se basarabeni au redobândit cetățenia României, devenit astfel ”vânat electoral”, cu prohibiție pe 3 ani și 10 luni, despre soarta cărora se amintește numai 2 luni în 4 ani.

Cele mai importante partidele din RO sunt prezente în MD sub următoarea formulă:

România PDL PNL PSD PP-DD PMP
Moldova PLDM PLR PD PNL Fără afiliere

Constatăm că, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, nu a fost ales de nici un partid din România, deși anterior avuse careva relații stabilite cu Partidul Democrat Liberal, rupte după alegerile din 2009 și 2010, când PDL a susținut mai mult PLDM-ul. Lipsește chiar și afilierea PL-ul lui PMP, partidul lui Băsescu, condus de Eugen Tomac, prieten cu Dorin Chirtoacă. PMP a ales să-și deschidă propria filială în Moldova.

PDM a stabilit relații cu PSD-ul comunistului Iliescu încă câțiva ani în urmă, iar PLDM și PDL-ul și-au întărit relațiile în 2014. La fel, Filat îl curtează pe Băsescu, probabil pentru a obține și susținerea PMP, la următoarele alegeri.

PNL-ul lui Crin Antonescu nu a ales să aibă colaborare cu PNL-ul lui Pavlicenco, dar i-a ales pe reformatorii lui Hadârcă, înaintând chiar în campania europarlamentară pe Ana Guțu, deputat PLR.

În schimb, PNL Moldova are strânse relații cu partidul lui Diaconescu. La alegerile din 2012 PNL a susținut în Moldova candidatul PP-DD.

Toate partidele au un singur scop – să strângă voturile basarabenilor, în folosul lor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii