Președintele Timofti a promulgat legile adoptate de PLDM și PCRM, iar acum riscă să fie demis

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cum v-a proceda Președintele Nicolae Timofti, v-a promulga sau nu pachetul de Legi votat de PLDM și PCRM la 3 Mai? Aceasta era întrebarea pe care mi-am pus-o, dar și mulți dintre voi. Iată, că la sfîrșitul săptămînii trecute, Timofti a promulgat legile, cu exepția uneia –  Legea cu privire la revocarea din funcție a judecătorilor Curții Constituționale (CC). Lege, care defapt, a stîrnit cele mai mari obiecții.

Oficialilii europeni au recomandat Președintelui țării să nu promulge pachetul de  Legi, deoarece sînt anticonstuționale și antieuropene și care vor ridica probleme serioase în funcţionarea democraţiei în Moldova. Plus, instituţiile statului ar putea fi folosite în interesul câtorva persoane.

Nemulțumirea partenerilor UE se mai explică prin faptul că Legile respective a fost votate în grabă și fără a se consulta cu ei, dat fiind faptul, că Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei. În replică, Filat a spus că legile votate, vin să fortifice instituțiile de drept ale statului și să excludă implicarea politicului în cadrul acestora. La rîndul său, Voronin a calificat drept „isterice” declaraţiile de la Strasbourg şi Bruxelles.

Ceva s-a întîmplat, că ulterior Filat a recunoscut că defapt, Legea privind revocarea din funcție a judecătorilor CC ar trebui revizuită, Lege, pe care Timofti nici nu a promulgat-o. Filat a știut foarte bine că aceasta este una anticonstituțională și nicidecum nu vine  „să fortifice instituțiile de drept ale statului și să excludă implicarea politicului în cadrul acestora”, dar astfel, a dorit cumva să se răsplătească pe CC pentru decizia (considerată de Filat, politică) care nu-i permite acestuia să mai candideze la funcția de Premier. Același lucru și cu trecerea CNA în subordinea Guvernului. Nici o schimbare ce ține de independența acestei instituții. Aceasta acum a trecut de la Plahotniuc (fiindcă se vorbește că CNA este controlat de acesta) la Filat. Iată „poftim pojalusta” fortificare a instituțiilor de drept și excluderea politicului din cadrul acestora.

Faptul că Timofti a promulgat tot pachetul de Legi cu excepția celei ce ține de CC (despre care Filat a spus că mai trebuie revăzută) vorbește despre o influență ascunsă a liderul PLDM. Legile care au fost adoptate sunt de conjuctură politică și vin ca o răzbunare. Unii spun că este o lovitură împotriva statalităţii RM şi care va crea un precedent negativ. Poate că Timofti își dă seama de acest lucru, dar le-a lăsat la discreția lui Filat și fie ce o fi.

Acum, Președintele țării riscă să fie demis și aici PCRM cu mare plăcere v-a pune umărul. Și, asta în pofida faptul că Timofti a promulgat și Legile propuse de ei. PCRM își dorește cu orice preț declanșarea alegerilor anticipate, iar demiterea lui Nicolae Timofti v-a accelera acest proces.

Să-mi spuneți acum dacă acțiunile lui Filat, Timofti și Voronin au loc în contextul interesul ascerb al guvernaților noștri de a integra Republica  Moldova în Uniunea Europeană, pentru că „[…] viitorul european înseamnă o viață mai bună pentru cetățenii noștri, înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii decente, o viață care duce și la călătorii fără de vize, fără corupție, mai multe drepturi, libertăți și bunăstare pentru cetățenii noștri…” , fapt pentru care în ultimii 3 ani și jumate spun ei, au acționat consecvent în realizarea obiectivului nostru european.

Cam asta.

imagine: puterea.ro

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii