Presa și analiștii au scăpat un element important din răspunsul CEDO către Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi toată ziua presa a dat pe post decizia irevocabilă a CEDO prin care plângerea lui Filat a fost respinsă ca inadmisibilă, însă tuturor a scăpat un detaliu important!

Acum seara mi-am făcut timp să studiez răspunsul CEDO și am găsit un chițibuș foarte interesant.

Dacă veți fi atenți, pe scrisoarea CEDO este indicat că răspunsul este dat la solicitarea lui Vlad Filat, din 23 iunie 2014 (!!!). „Am primit solicitarea din 23 iunie 2014, în care se solicita informații cu privire la cazul mai sus menționat”, se arată în răspunsul CEDO din 9 iulie 2014 expediat în adresa lui Filat pe marginea Dosarului nr. 66837/13, intentat împotriva Moldovei.

Plângerea a fost depusă la CEDO în anul 2013, iar Vlad Filat a dorit să aibă un document la mână în campania electorală prin care să arate electoratului că pe rolul Curții Europene pentru Drepturile Omului există cererea sa, iar aceasta este la examinare și sunt toate șansele ca Decizia CC din 22 aprilie 2013, emisă la sesizarea PL, să fie declarată ca fiind o încălcare a drepturilor deținute de Filat.

Din nefericire pentru Filat, dar din fericire pentru noi, CEDO i-a răspuns liderului PLDM căplângerea sa este inadmisibilă, respectiv, Decizia Curții a rămas în vigoare, iar despre careva încălcări a drepturilor cetățeanului Vlad Filat nici nu poate fi vorba. Lui Filat nu i-a mers trucul, pentru că CEDO nu are judecătorii din Moldova, care se culcă în bani și dansează cum se cânt la partide.

Nu este exclus că Filat a trimis și o cerere prin care a solicitat Curții să examineze plângerea sa în mod prioritar, până la alegeri, ca să poate candida și merge mai departe, în fruntea Partidului și a Țării. La fel, nu este exclus că Filat a încercat să se lingușeascăpentru lângă judecătorii CEDO în vederea obținerii unei decizii favorabile, însă a primit lovitura vieții lui. A primit cea mai grea lovitură politică, printr-o decizie internațională, care nu este influențată de nimeni din interior, și pe care nu o poate contesta nicăieri, după cum este decizia CEDO, adusă la cunoștința lui Filat.

Josnic este faptul că Filat a solicitat condamnarea Republicii Moldova pentru a obține el singur beneficii – dreptul de a candida în funcții importante în stat. La fel, este josnic faptul că PLDM și Filat încearcă să pune acum tot eșecul pe spatele avocatului, care de fapt a spus, contrar comunicatului PLDM, că cel cu inițiativa înaintării cererii este Vlad Filat. „Domnul Filat a anunțat atunci că va ataca decizia Curții Constituționale la CEDO, m-a rugat să mă uit peste dosar”, a declarat pentru Realitatea TV avocatul lui Filat la CEDO, Vlad Gribincea.

Vedem că, după cum am scris și mai devreme, Vlad Filat și-a tras-o singur în momentul când a solicitat informația de la CEDO și cred că tare s-a întristat când a citit răspunsul din 9 iulie curent.

Un alt element interesant este că, răspunsul CEDO către Filat a ajuns în presă tot pe surse din cadrul PLDM, pentru că din altă parte nu are de unde. Site-ul CEDO parcă nu conține așa ceva, iar scrisorica cred că a fost tăinuită zilele acestea foarte bine, însă se vede că nu a trecut nevăzută pe lângă ochiul unui „bun-voitor” din PLDM, care probabil e sătul și el de Filat și de preacurvia sa politică.

Răspunsul CEDO a dărâmat toată construcția politică a lui Filat, precum și toate înțelegerile că vor fi închiși ochii în cazul unei noi candidaturi. Acum sunt sigur că PL va contestat orice nominalizare sau alegere a lui Filat în orice funcție importantă în stat, chiar și în cea de deputat.

Filat mai rămânea în jocurile puterii dacă nu se prostea și dacă nu trimitea solicitarea către CEDO. A crezut că va obține un răspuns ”Cererea DVS se examinează”, însă a primit un răspuns mai rău, că „Cererea DVS este inadmisibilă”.

Adio Filat! Ridică-l pe Leancă în sus, pentru că tu nu ai șanse. Ești cadavru politic, așa cum a scris și Dragoș Galbur.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii