Premieră mondială: moldovenii vor putea fi băgaţi la puşcărie pentru sprijinirea unui ONG sau partid

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În curând, în Parlament urmează să ajungă un proiect de lege, prin care vor fi aduse modificări unui şir de acte normative, printre care şi legii cu privire la contracararea activităţii extremiste. A se vedea materialul de la PublikaTV. Am mai scris anterior despre toată absurditatea întregii norme legislative, care permite abuzuri din partea organelor de stat asupra libertăţii de exprimare, libertăţii opiniei, libertăţii conştiinţei şi libertăţii de asociere.

Mai nou, deputaţii încearcă să implementeze un termen juridic nou pentru practica mondială ale (pentru „statul de drept”, cel puţin) – „participarea la activităţile unei organizaţii extremiste”, o tentativă penibilă de egalare a unor ONG-uri, culte religioase, instituţii mass-media sau partide politice cu termenul de „grupări criminale”. Situaţia este absurdă, pentru că „un grup criminal” este înfiinţat pentru săvârşirea unor crime, în timp ce un ONG, cult religios sau partid politic reprezintă o asociere a oamenilor în baza unor idei sau valori. Or, o judecată de valoare sau opinie nu poate fi considerată crimă.

Iată cum sună textul propriu-zis:

„(1) Aderarea în calitate de membru la o organizaţie extremistă sau contribuirea în orice mod la desfăşurarea activităţii unei astfel de organizaţii,  se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen pînă la 2 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3000 la 5000 unităţi  convenţionale cu lichidarea persoanei juridice”.

Iată cum proiectul defineşte termenul de „organizaţie extremistă”:

„Organizaţie extremistă – asociaţie obştească, cult religios sau părţi componente ale acestuia, mijloc de informare în masă ori o altă organizaţie referitor la care există o hotărîre definitivă a instanţei de judecată privind încetarea sau suspendarea activităţii în legătură cu desfăşurarea activităţii extremiste, emisă în condiţiile Legii nr. 54 din 21 februarie 2003 privind contracararea activităţii extremiste şi care a fost inclusă în Registrul organizaţiilor extremiste şi materialelor cu caracter extremist”.

Cu alte cuvinte, potrivit noilor modificări, orice persoană care are calitatea de membru sau a simpatizant al unui ONG, partid politic sau angajat al unui organ de presă, care prin decizia unei instanţe de judecată va fi recunoscut drept „organizaţie extremistă”, riscă să se trezească cu un dosar penal, fără a fi săvârşi o crimă sau fără a se gândi măcar la săvârşirea unei crime. Practica în ţările occidentale este ceva mai adecvată:  în locul termenului de „extremism” este utilizat cel de „terorism”, care este mult mai explicit şi e mai uşor de definit în legislaţie. În Marea Britanie, spre exemplu, s-a renunţat la termenu juridicl de „extremism” încă în anul 2000. Din păcate, până în Republica Moldova această practică nu a ajuns, deocamdată.

Dacă ipotetic, într-o bună zi în Republica Moldova se va schimba guvernarea (iar acest lucru se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu) şi o instanţă va decide că Partidul Liberal sau Partidul Naţional Liberal sunt „organizaţii extremiste”, atunci orice membru de partid sau simpatizant riscă cu dosare penale, iar funcţionarii sau aleşi locali, suspectaţi de relaţii cu aceste partide, nu ar mai avea dreptul să ocupe funcţii publice timp de 2 ani. Avem deja cazul adepţilor organizaţiei Falun Dafa (ciudaţii ăia care fac tot felul de exerciţii fizice în parcuri), care au fost calificaţi de o instantă de judecată drept „organizaţie extremistă”. Potrivit noilor modificări, de acum înainte, orice persoană care va deveni adept al acestor practici, ar putea fi condamnată la închisoare.

Exact o astfel de problemă a fost discutat şi în timpul dezbaterilor la tribunalul internaţional de la Nurenberg, când se decidea soarta criminalilor de război. În decizia finală a tribunalului, nu figurează condamnarea niciunei organizaţii politice, cu persoane şi grupuri de persoane care se fac vinovate de crime de război şi crime împotriva umanităţii. Condamnarea organizaţiilor era un lucru absurd, din punct de vedere juridic, pentru că ar fi atins automat milioane de oameni nevinovaţi.  Se pare că deputaţi moldoveni se consideră mai inventivi, căutând cu orice preţ metode prin care s-ar război cu opoziţia. Nu trebuie să uităm zicala „cine sapă groapa, singur va cădea în ea”. Nici sărmanul Robespierre, când împlimenta ghilotina ca instrument împotriva oponenţilor săi politici, nu bănuia că într-o bună zi ar putea deveni chiar el victima acestui mecanism malefic.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole