Prejudecăți în dialogul dintre pământenii de pe cele două maluri ale Prutului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Rândurile ce urmează sunt generate de o zi frumoasă în viața unuia dintre raționalii care scriu în acest spațiu electronic. Un european ce merită atenția publică, deoarece este tipic pentru încăpățânarea de a rămâne lucid, în fața asalturilor diferitelor mașinării de propagandă, care au ca scop fie câștigarea de voturi în campanii mai mult sau mai puțin oneste, fie menținerea influenței unei mentalități oficial apuse la debutul ultimului deceniu din veacul trecut.
Primele repere ale distanțării celui ce a generat aceste gânduri – indirect, prin aniversarea sa -, de false repere ale societății dintre Prut și Nistru țin de cine, cum și unde exercită actul guvernării, într-un timp teoretic aparținător de anul 2020, practic fiind parte a tranziției mentalității celor vreo două milioane și ceva de europeni, trăitori între râurile menționate, dintre care seniorii, cu dalbe plete, au trăit și în epoca sovietică, iar acum și ei și juniorii sunt sub bombardamentul informațional furnizat de vorbitorii limbii lui Lev Nicolaevici Tolstoi, care interpretează cum doresc ei… varianta acestui moment, a celebrului roman „Război și pace'”.
Război politic este și la Chișinău și la București. Ceea ce este o reușită și a politicii divide et impera machiavelic promovată de la Moscova. O metropolă unde s-a învățat bine avantajul înlocuirii trimiterii unui tanc cu aceea a expedierii unui cec cu multe zerouri înscrise pe el.
Un mesaj primit acum de la Misiunea SUA la NATO lămurește starea actuală a relației Aliaților cu dominanta spațiului aflat la est de granița răsăriteană a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord:
„În ultimii ani, Rusia și-a amplificat activitățile maligne în America de Nord și în Europa, încercând divizarea aliaților NATO și destabilizarea instituțiilor democratice. Nu poate fi o reîntoarcere la relații normale, între NATO și Rusia, până când nu există o clară și constructivă schimbare în conduita Rusiei. Rusia trebuie să stopeze activitățile sale maligne și să oprească amenințarea democrațiilor statelor membre ale NATO și ale țărilor partenere ale Alianței”.
Mesajul a precedat începerea exercițiului multinațional „Saber Junction 20”, care se va derula între 3 la 27 august 2020, în Germania, cu participarea a 4.000 de militari, din Albania, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii. Cu alte cuvinte, aici avem de a face cu o bătaie pe umerii celor interesați în ce măsură, peste Ocean, mai există determinarea de a apăra punctele nevralgice ale frontierei de răsărit a NATO și a zonei limitrofe, supusă la diverse presiuni politice, economice, mediatice, electronice și militare ale Rusiei de azi.
În asemenea contexte interne și regionale, echilibrul, nu disperarea celor ce se vor realeși, diplomația, reală, nu aceea mimată, spre adormirea opiniei publice, pot rămâne capetele de pod ale punților de comunicare, extrem de firave, dintre cele două maluri ale Prutului.
Chișinăul nu are nici voința, nici strategia obținerii unui sprijin necondiționat din partea României. Câștigător clar? Rusia.
La București nu există nici răbdarea, nici strategia furnizării unui sprijin economic masiv pentru județele dintre Prut și Nistru, deoarece acestea vor fi imediat asumate public, în România de Est, ca reușite partinice, tocmai de susținătorii personajului tragi-comic nr.1, de pe malul râului Bîc. Moderator oarecum activ? SUA.
Pe o asemenea tablă de șah geopolitic, jurnalistul Victor Nichituș pare mai degrabă prudent în analizele sale, cele marcate de trimiteri de o exactitate matematică, la autori – politicieni și ziariști – care au avut și au ceva de spus în dosarul inevitabilei reîntregiri naționale.
Util conștiințelor care preferă verticalitatea, condeierul care azi a mai pus un laur de argint la tâmpla marcată de pulsul lucidității deloc abandonate, merită urarea de a rămâne oglinda de dimineață a celor care vor raze autentice de soare, dincolo de ceața imagologică imperială.
La mulți ani frumoși, Victor Nichituș!

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole