Пойдёт ли Ренато в баню?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Primarul fugar de Bălţi, Renato Usatîi, se pare că nu mai deosebeşte realitatea de lumea virtuală. După ce şi-a mutat biroul în facebook, Usatîi vrea să mute şi tot municipiul Bălţi în reţele sociale. Este simplu să repari drumurile din Bălţi printr-o simplă pălăvrăgeală pe facebook. Problema transportului public învechit poate fi soluţionată printr-o simplă transmisiune live unde edilul penal se dă mare şi rotund.

Incapabil să schimbe viaţa locuitorilor oraşului Bălţi, Usatîi continuă să polueze emisia reţelelor sociale cu populism ieftin. Ultima inovaţie în materie de infrastructură a liderului opoziţiei de internet este baia publică.

USATÎI: “LA BĂLŢI, VREAU SĂ ÎNCEP UN PROIECT MARE DE CONSTRUCŢIE A UNEI BĂI PUBLICE. ESTE UN LOC UNDE OBIŞNUIESC SĂ VINĂ BĂRBAŢI ŞI FEMEI. COPIII FAC GĂURI ÎN PEREŢI, CA SĂ SE UITE LA FEMEI GOALE. LA RÂNDUL LOR, FEMEILE MAI TRAG CU OCHIUL LA BĂRBAŢII NUZI”.

Aceasta “unitate de deservire igienică” a fost populară în perioada sovietică când o mare parte a populaţiei din oraşe locuia în apartamente de tip “komunalka” unde mai multe familii (puteau fi şi şase pe o suprafaţă de până la 70 de metri pătraţi) împărţeau o bucătărie şi un grup sanitar (în care o cabină de duş amenajată reprezenta un adevărat lux). Sovieticii mergeau la băile publice de nevoie, fiindcă asta era calitatea vieţii asigurată de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.

Să revenim la proiectul măreţ al primarului de facebook. Usatîi nu poate schimba nimic în Bălţi. Declaraţiile sale populiste nu îi mai motivează nici măcar pe membrii “partidului lor” care părăsesc încet dar sigur formaţiunea. Ideea de a construi o baie publică este doar spumă în ochi. Oamenii au nevoie de baie în apartament, de apă fierbinte la robinet, de o viaţă decentă. Le poate oferi Usatîi? Nu cred.

Să presupunem că Usatîi va construi o baie publică în Bălţi. Credeţi că va veni să se spele în fundul gol alături de oamenii de rând? Va face “găuri în pereţi” să se uite la femei goale? Usatîi nu va schimba niciodată sauna luxoasă de la Moscova pe o baie publică la Bălţi.

PS: I-aş sugera să-şi denumească localul „IRIS”. Îi va aduce mult noroc.

Comentarii