Posibil atac asupra integrității Republicii Moldova la Comrat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vineri, 15 noiembrie, Adunarea Populară de la Comrat a decis cu 19 voturi demiterea lui Mihail Formuzal din funcția de guvernator al Unității Teritorial-Administrative Găgăuze, și a întregului Comitet Executiv (guvernul local). În replică, Formuzal a afirmat că nu va demisiona, deoarece pentru aprobarea unei asemenea decizii erau necesare 24 de voturi. În același timp, în piața din fața Adunării Populare, câteva sute de oameni au organizat un miting și un contramiting, unii susținând decizia Adunării Populare, ceilalți respingând-o. Se mai afla acolo și un grup de persoane care, la prima vedere, nu țineau partea nimănui, ci scandau lozinci în favoarea integrării regiunii în Uniunea Vamală formată din Rusia, Belarus și Kazahstan.

Se pare că membrii Adunării Populare le-au auzit cererile, deoarece au decis imediat, cu unanimitate de voturi, convocarea pe 2 februarie, a electoratului local la un referendum având ca temă integrarea în Uniunea Vamală.

Pentru Republica Moldova și, mai ales, pentru viitorul ei european, situația era deja serioasă după această declarație. O eventuală stare de conflict deschis între autoritățile locale și cele centrale, provocată de subiectul referendumului, ar putea fi pretextul perfect pentru Rusia să ia tot felul de ”măsuri” împotriva Chișinăului, și să ne mai ofere pe tavă niște ”surprize”.

Dacă-și închipuia cineva că s-a terminat lista veștilor îngrijorătoare care ne vin din Sud, iată că ziua de astăzi ne mai aduce un eveniment care, deja, nu mai poate fi trecut cu vederea de către nimeni, nu mai poate fi ignorat, pentru că se constituie în cea mai gravă infracțiune, conform constituției – atentatul la suveranitea și integritatea statului.

Adunarea Populară de la Comrat a adoptat azi hotărârea ca la referendumul preconizat pentru 2 februarie 2014 alegătorii din regiune să fie nevoiți să răspundă la întrebarea dacă doresc ieșirea U.T.A. Găgăuze din componența Republicii Moldova. Despre acest fapt au scris astăzi câteva instituții mass-media de la Chișinău, printre care menționez site-ul ”În Profunzime” aparținând Pro TV Chișinău. Sursa: http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/una-din-chestiunile-referendumului-din-gagauzia-va-fi-integritatea—211371.html

Poate că mâine, când sper că mult mai mulți cetățeni vor conștientiza ce s-a întâmplat în Sud, gravitatea acestor acte, știrea va fi reflectată mult mai larg în presa centrală. Sper, în orice caz.

Știriștii de la ”În Profunzime” au scris că dețin informațiile din presa locală de la Comrat. Ar fi fost bine să insereze și linkurile de rigoare, ca să ne putem convinge de veridicitatea știrii. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, am consultat eu câteva site-uri locale de știri (deși cu greu pot fi numite ca atare, ele reprezentând niște parodii mediocre la adresa unui adevărat site de știri), printre care www.gagauzlar.md, www.edingagauz.com, www.gagauzinfo.md. Am consultat și site-ul Adunării Populare, www.halktoplushu.com (din câte știam, toate autoritățile de stat, centrale sau chiar și locale de tipul autonomiei găgăuze, sunt obligate sau ar trebui să aibă domeniu gov.md, dar… trăim în R.M., nu?). Deși mai peste tot am găsit știri cu privire la intența de a organiza un referendum pe data de 2 februarie 2014, nicăieri nu am găsit vreo știre cu privire la întrebarea suplimentară care vizează integritatea Republicii Moldova. Ultimele știri sunt de pe data de 15 noiembrie, vineri. Dar… e trecut de miezul nopții, suntem abia în data de 19 noiembrie acum, și cine știe, poate că jurnaliștii găgăuzi actualizează știrile politice locale abia la 2-3 zile după producerea lor… Voi urmări și zilele viitoare aceste site-uri și vă invit pe toți să o faceți.

Chiar dacă nu am găsit vreo confirmare locală a veridicității știrii, faptul că jurnaliștii de la ProTV au obținut informația dă de gândit. Din moment ce au și publicat-o, probabil nu au luat-o din pot și pot răspunde pentru validitatea ei. Mai ales că site-ul În Profunzime nu e unica sursă care a informat despre evenimentul de azi de la Comrat.

Deocamdată nu intenționez să învinuiesc vreo persoană, grup, organizație, guvern, stat, sau pe altcineva. Evenimentul e încă ”la cald”, cum ar veni. Însă în calitate de cetățean, iau act de ceea ce s-a produs, cu maximă îngrijorare.

Concluziile să și le facă fiecare singur, eu pe ale mele încă nu le-am făcut până la capăt. Cred că am nevoie de mai multă cunoaștere pentru asta. Totuși, ceea ce știu și cred încă de pe acum este că s-a pășit deja pe un teren foarte periculos, unul care ne poate duce pe calea confruntărilor politice acute, sau ale unor confruntări ceva mai grave.

De aceea, mi-ar plăcea ca aceia dintre factorii de decizie din stat care au în grija lor nemijlocită apărarea integrității, suveranității și constituționalității, să ia act de evenimentele din Sud și să demareze investigații în acest sens. Iar investigațiile să se finalizeze, dacă e cazul, cu dosare penale inițiate conform legilor.

M-am străduit să fiu cât mai echilibrat în acest articol, deoarece asemenea chestiuni nu pot fi abordate decât în mod echilibrat, dacă ne propunem să facem în așa fel ca ordinea legală și regimul constituțional să fie menținute. Însă cred că mă voi mai întoarce în perioada următoare la această temă. Sper să pot fi la fel de echilibrat și atunci. Pentru asta, instituțiile statului trebuie să acționeze.

Asta dacă ne pretindem a fi stat.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii