Populism de opoziție: Maia Sandu și Tichetele de Masă.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Protestele din Romania și vacanța parlamentarilor a generat pentru opoziția din Moldova o criză de subiecte, care ar putea fi supuse criticilor. Că așa e la moldoveni, opoziția nu vine cu soluții să demonstreze că sunt mai buni decât guvernarea, ci critică în continuie permanență toate acțiunile întreprinse de guvern. Și neavând ce critica, sunt nevoiți să inventeze și să se folosească de limbajul populist în declarațiile lor, pentru a mai ”apărea pe sticlă”. Să nu uite lumea de dânșii. Fix cu așa gen de declarație ne-a (ne)fericit astăzi și Maia Sandu (vezi aici), referindu-se la inițiativa lui Andrian Candu de a introduce Tichetele de Masă (aici).

În opinia mea, Tichetele de Masă este într-adevăr o inițiativă foarte bună. Inițiativă de a îmbunătăți sistemul de alimentare publică. Tichetele de masă sunt o practică întâlnită în foarte multe țări occidentale: România, Marea Britanie, Belgia, Austria, Franța… țări cu o economie avansată în comparație cu cea a Moldovei. Pe mine m-a deranjat abordarea neprofesionistă a criticilor lansate de Maia Sandu. Dacă nu cunoșteam cine este Maia Sandu și drumul politic pe care l-a parcurs până acum, îmi spuneam: e un amator, ce naiba! Însă, dacă n-am fi știut că Maia este de formație economist și care a activat la Banca Mondială. N-a deținut vreo funcție foarte importantă, dar la sigur a învățat multe.

”Oamenii au nevoie de salarii mai mari pe care să le cheltuie așa cum vor ei.” – Mare populism. Ținând cont că abia ne putem gândi că am depășit criza de proporții în care ne-a băgat ”Al Ei” (Filat) – șef până nu demult, și economia abia-și revine, pot să întreb: de unde bani? Și așa s-au făcut unele majorări, cât-de-cât, pe unele domenii, și se planifică altele. Dar până când, oare n-o să ușureze și aceste tichete de masă viața angajaților? Cum o să împiedice implimentarea acestora, posibilității ulterioare de majorare a salariilor? – În nici un fel!

Pe lângă beneficii (aici) că oamenii n-o să mai trebuiască să cheltuie propriul salariu pentru a se alimenta, majorarea clientelei agenților economici din domeniul alimentar, eu văd o oportunitate de motivare a agenților economici de a începe activitatea ”pe curat”, din simplu motiv că o să trebuiască  să ducă o evidență strictă a angajaților care anterior urmează să beneficieze de tichete.  Și fapt că tichetele pot fi utilizate doar pentru procurarea produselor alimentare, și nu pot fi schimbate pe bani – combate orice speculație precum că tichetele  pentru masă o să genereze evaziuni fiscale.  Poate întocmai asta deranjează pe cineva?

Așa sau altfel, unii au să înghită și această gălușcă, pentru că – ”da și la televizor amăgesc?”.

În fine, inițiativa este încă în faza dezbaterilor publice, și cred că o să mai fie multe replici (precum asta) la acest subiect. Însă dacă o fi să mă adresez direct d-șoarei Maia, care pretinde că-i pasă de soarta țării și în general a moldovenilor, poate ar fi cazul să se lase manipulări și să vină soluții?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii