POPULARII EUROPENI POLITIZEAZĂ EXCESIV DOSARUL MOLDOVA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Săptămâna trecută, eurodeputatul Cristian Preda a încercat să intorducă pe agenda Parlamentului European o rezoluție prin care să blocheze finanțarea macro-financiară destinată statului moldovean. Parlamentul European a respins această propunere. Respingerea inițiativei Partidului Popular European este un semnal politic pozitiv acordat Guvernului Republicii Moldova și reprezintă un indicator de încredere și încurajare pentru Guvernul Filip.

Amendamentele politice propuse de Cristian Preda au fost făcute la sugestia formațiunilor politice moldovene afiliate Partidului Popular European – Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma DA și Partidul Liberal Democrat din Moldova. Eventuala înăsprire a condițiilor pentru acordarea acestui suport macro-financiar ori o amânare a lui, ar oferi suficientă muniție electorală pentru cele trei formațiuni politice dar și Partidului Socialiștilor. Neacordarea acestor bani ar fi catalogată drept un eșec al Guvernului Filip.

Banii pe care Uniunea Europeană îi oferă Republicii Moldova nu se dau pentru ochii frumoși. Asistenţă macrofinanciară reprezintă pârghia prin care Bruxelles-ul pune sub presiune Chișinăul oficial pentru a face schimbările prevăzute în Acordul de Asociere la UE. Suspendarea lor echivalează cu o dezangajare a interesului Uniunii Europene față de Republica Moldova.

Animozitățile din plenul Parlamentului European la tema acordării ori neacordării acestui suport financiară arată politizarea dosarului moldovenesc. Două grupuri politice importante, popular europenii și social democrații s-au angajat în discuții interminabile la această temă. Frustrarea popularilor conservatori pleacă de la faptul că partidele partenere din Moldova, PLDM şi PL, nu se mai regăsesc în Guvernul moldovean.

La sfârșitul anului 2017, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, europarlamentarul Siegfried Mureșan, a anunțat că, Partidul Acțiune și Solidaritate (condus de Maia Sandu) și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (condusă de Andrei Năstase) au fost acceptate drept partide membre ale Partidului Popular European. De asemenea, Mureșan anunță că strategia pentru alegerile parlamentare din 2018 a celor două formațiuni politice moldovene va fi pregătită de popularii europeni. „Obiectivul PPE este clar: să câștigăm aceste alegeri și să dăm Republicii Moldova un guvern care să aducă Moldova mai aproape de Europa”. De aici.

Europarlamentarul român deține în același timp și funcția de negociator șef pentru bugete al UE și este adeptul condiționărilor impuse Republicii Moldova pentru primirea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro. Recent Siergfried Mureșan a declarat că nu are încredere în Guvernul de la Chișinău, “pentru că ar putea fugi cu banii”. De aici.

Pretențiile avute de reprezentanții PPE referitoare la schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova au fost preluate de PAS și PPDA. Apariția unor clauze la acordarea sprijinului macro-financiar, din care mai mult de jumătate este un împrumut, nu are nimic de-a face cu echidistanța politică. Amintesc că, popularii europeni sunt adversarii politici ai social democrației europene, formațiune la care este afiliat Partidul Democrat din Moldova, aflat la guvernare.

Nu cred nici afirmației potrivit căreia Guvernul Filip ar putea fugi cu banii UE. Alții au fost cei care au trădat încrederea acordată de către PPE. Să nu uităm că, în timpul în care miliardul dispărea din băncile moldovenești, guvernul moldovean era condus de un reprezentant al PLDM – formațiune politică care a beneficiat de multe favoruri din partea PPE.

Președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, are toate motivele pentru a fi iritat de politizarea excesivă a dosarului moldovean. Frustrările și luptele partinice din Parlamentul European nu sunt în sprijinul modernizării occidentale a statului moldovean.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole