Poporul tinde să aleagă stabilitatea și nu haosul luptelor politice interminabile

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sondajele demonstrează tot mai mult că alegerile prezidențiale din acest an vor ține de o altă decizie decît exclusiv cea geopolitică. Se pare că oamenii vor fi impuși de guralivii politici să aleagă între o continuare a stabilității și un nou șir de alegeri și lupte politice. Altfel spus – o continua instabilitate.

Candidatul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, creşte puternic în sondaje şi a ajuns pe picior de egalitate cu Maia Sandu, candidatul PAS, şi cel al partidului „DA”, Andrei Năstase. Asta arată un sondaj efectuat de Compania CBS- Axa, la comanda IDIS „Viitorul”, scrie www.publika.md

Și Partidul Democrat a înregistrat o creştere importantă, clasându-se pe locul doi în faţa partidului „DA”, formaţiunii lui Renato Usatîi şi a PAS.

Potrivit sondajului, candidatul PSRM, Igor Dodon, s-ar clasa primul în preferinţele de vot, dacă duminica viitoare s-ar alege președintele. Pentru el ar vota puţin peste 23 la sută dintre alegători. Maia Sandu a scăzut cu cinci puncte procentuale, comparativ cu sondajul din aprilie al CBS-AXA, realizat la comanda Institutului de Politici Publice.

În pofida eforturilor de promovare agresivă a finului de cununie al mafiotului Victor Țopa prin intermediul trustului Jurnal TV, intenția de vot pentru Andrei Năstase rămâne neschimbată.

Altfel stau lucrurile în cazul liderului PDM, Marian Lupu, pentru care s-a triplat intenția de vot. Astfel, pentru Lupu acum ar vota aproape opt la sută dintre alegători, comparativ cu scorul înregistrat în luna aprilie de aproximativ două la sută.

Candidatul formațiunii „Partidul Nostru” ar acumula 4,5 la sută, iar liderul PPEM, Iurie Leancă, peste trei la sută. În schimb, peste 27 la sută dintre alegători nu ştiu încă pentru cine vor vota.

Potrivit studiului, în cazul în care duminica viitoare vor fi organizate alegeri parlamentare, pentru PSRM ar vota 35 la sută dintre cetăţeni. Socialiștii sunt urmați de democrați, care au înregistrat o creştere puternică de la aproape cinci la sută în luna aprilie, la peste 13 procente în prezent.

Partidul lui Renato Usatîi este în cădere liberă. Intenția de vot pentru formațiunea „Partidul Nostru” s-a redus cu peste cinci puncte procentuale.

Este în scădere și intenţia de vot pentru partidul „DA”, al mafioţilor Țopa. Şi formaţiunea Maiei Sandu, dar şi PPEM pierd teren în sondaje.

O opțiune logică, chiar dacă e în pragul lansării campaniei electorale, traditional mai agresive. Din expunerile preliminare oamenii au simțit deja că mesajele de tipul – vin ca să distrug – nu le sunt pe placul multora. De aici și căderile în sondaje. Poporul, în sfîrșit, vrea o stabilitate și, ulterior, o creștere a bunăstării. Și nu alegeri interminabile, promise de cei de pe dreapta, Năstase și Sandu, dar și Dodon, ghidat direct din Cremlin.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole