Ponta nu putea eșua. Mai degrabă Leancă a fost Filat (I)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Scriam într-un articol, publicat anterior, că premierul Victor Ponta trebuie să-i aplice lui Iu. Leancă un șut spectaculos în fund pe Drumul Mătăsii.  Mai salutam intenția fermă a României de a stabili un parteneriat strategic cu Republica Populară Chineză .

Spre deosebire de președintele Băsescu, premierul  s-a arătat un bun cunoscător al realităților geopolitice și economice ale unei lumi, globalizată de chinezi. Nu insist asupra răspunsului în doi peri a președintelui Băsescu vis a vis de modelul politic chinez, care se numește socialism cu particularități chineze. Am solicitat o întrevedere cu una dintre persoanele de încredere ale șefului statului român în R.Moldova și i-am transmis cartea mea intitulată ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”.

Am mai propus,  de asemenea, o modalitate sigură de a elimina animozitățile dintre români, ruși și ucraineni prin soluționarea echitabilă, după modelul chinez și european a celei mai durute probleme cu care se confruntă neamul nostru – rapturile teritoriale suportate după ce marile puteri, la Ialta,  ne-au decis soarta, fără să ne întrebe.

Subliniez, despre asemenea posibilități s-a discutat în cel mai serios mod prin solii lui George Bush, senior, în R.Moldova. Mircea Snegur, Al.Moșanu și Valeriu Muravschi, aveau o expresie a feții de parcă l-ar fi văzut în fața lor pe tatăl ceresc, cu toate că solul șefului Casei Albe era de culoare. Pregătirea lui nu lăsa  dubii – dacă nu eșuam, din cauza trădărilor dintre frați, eram  departe. Cel puțin ne aflam împreună cu statele Baltice în NATO și Uniunea Europeană.

Omul lui Băsescu m-a ascultat atent și a spus că vom menține contactele. Abia aștept să revină din vacanță, deși  de atunci au trecut vreo trei luni. Sper  să nu fi uitat. Dar admit că s-a speriat sau nu a înțeles cât de mare este acest vis, pe deplin realizabil, avându-i protagoniști pe românii de pretutindeni.

Trebusă să vă mai spun că, între timp, am încheiat și a doua carte  ”Visează ca un chinez ” pe care nu am nicio  șansă să o mai public pe cheltuiala mea din simplul considerent că omul lui Filat la ministerul justiției, Oleg Efrim, se face a nu ști care este modalitatea de  schimbare a unui redactor șef de revistă.

E și firesc, Efrim nu e de capul lui, îl are deasupra pe Filat. Dar să punem punct aici ca să intrăm în miezul chestiunii. Oricum, am acționat ministerul justiției în instanță.

Când părea că polonezii nu  mai ostenesc  să examineze posibilitățile de transformare a țării lor într-o poartă a Chinei către UE, am citit în presa de limbă engleză a  Chinei, mai precis în Global Times, că Victor Ponta a fost primit primul de către noul președinte al Chinei și de șeful executivului. Oportunitățile au fost fantastice.  China, cel mai mare investitor  din lume, care către 2030 va deveni prima economie a lumii, s-a arătat deschisă pentru inițierea unor relații durabile  cu România.

Succesul este de răsunet. De menționat că UE are un parteneriat strategic cu Republica Populară Chineză, iar  Cancelarul German Angela  Merkel, a promis că va soluționa pozitiv problema restricției mărfurilor chineze pe piața UE. Mai adaug pentru sceptici că Republica Populară Chineză este primul partener comercial al SUA, datoria ultimei față de China fiind astronomică.

Trebuie să mai știți că președintele Jiang Zemin, nominalizat de către Deng Xiaoping în funcție, vorbește românește. A recitat atât la București, cât și la Chișinău din marele Eminescu, cucerind fără a mai comenta ceva simpatia tuturor. Apropo, Jian Zemin este încă în viață, și visul meu e dea scrie  o un capitol despre el pe care îl voi introduce în cartea ”Visează ca un chinez”.

Președintele Jiang, între 19-20 iulie 2001, s-a aflat într-o vizită oficială la Chiținău.  În componența delegației au fost incluși peste 150 de experți chinezi. Potrivit declarațiilor , guvernarea comunistă era decisă să edifice socialismul cu particularități moldovenești. Obiectul era realizabil dacă se acționa în plină forță și în cunoștință de cauză. Dar, din păcate, nu au fost lansate programe serioase de  famializare a populației cu realizările Chinei. Vina este a regimului Voronin.

În declarația comună se menționa, între altele, că Republica Populară Chineză a luat act de decizia Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană. Astfel, era  scos în evidență un principiu fundamental al politicii externe a Chinei – de a nu se implica în afacerile interne ale altor state. Deci, nu se urmăreau interese politice sau de altă natură.

Deja  după prima criză a vinurilor o guvernare responsabilă căuta cele mai sigure modalități pentru a intensifica exportul de vin pe piața Chinei. Nu s-au făcut pași serioși, iar regimul Filat a fost orb, surd și mut. Adevărul este de două ori valabil pentru  Iu. Leancă în calitatea sa de ministru de externe.

În condițiile în care populația de 1 miliard 400 de milioane a Chinei consumă mai puțin de 1 litru de vin de cap de locuitor și ofertele de colaborare au curs gârlă , era indicat ca plantațiile de butași de soi să ocupe suprafețe însemnate în această țară. Observați, nu susțin că trebuie să transportăm vinul cu avionul sau pe mare. China explorează regiunile vestice și ar saluta oportunitățile de colaborare anume în acest sens. Despre aceasta s-a vorbit, dar totul a fost redus la a spune și a nu face.

Cel mai mult detest în luările de cuvânt ale lui Filat minciuna potrivit căreia el muncește pentru țară și crede în nu se știe cine. Dacă era așa, acest ins, venea personal la cele două foruri moldo-chineze, unde s-au întrunit oameni de afaceri  de notorietate, respectați în SUA și pe piețele UE. Nu a fost barem niciun vicepremier, nici Leancă nu a venit. Asta în situația în care Ucraina și Belarus, membri ai Parteneriatului Estic, după  exemplul UE,  beneficiază deja de investițiile de miliarde ale chinezilor care au cele mai mari rezerve valutare din lume.

De ce acești heralzi ai întunericului culiselor mârșave au preferat investitorii ruși în condițiile în care China  ar fi putut deschide o filială a Băncii sale centrale la noi, iar aeroportul de la Chișinău ar fi devenit un important centru strategic între China- R.Moldova- UE- SUA.?

De ce Leancă nu a discuta această problemă cu Victor Ponta? De ce au acordat preferință  rușilor? Am spus deja. Rădăcinile îi țin strâns pe ambii. În Federația Rusă există mulți bani murdari și ei, după eșecul bancar de la Cipru, trebuie spălați în alte state. Mulți sunt chiar banii oligarhilor, inclusiv ai lui Filat după cum s-a scris. În plus, ei sunt deprinși să lucreze după moda de la departamentul privatizării, condus de Filat. Atunci, odată cu oferta,  era indicată și mita. S-a furat ca în codru , s-a făcut contrabandă și nimeni nu poate tăgădui că azi e altfel. Chinezii, însă, nu dau mită. Pentru asemenea  delict ei plătesc cu viața. Și la noi pe timpuri a persistat tradiția respectivă la care am renunțat. E foarte bine că  am renunțat.  Dar ce oferim în loc? Moralitatea și respectul pentru  neam. Întrebați-mă: ”Care moralitate, care respect, care dragoste de neam la actuala guvernare?”. Răspund sincer: ”La capitolul moralitate există pedeapsă cu moartea. Actualii guvernanți, toți, s-au atins de ea!”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole