POLITICON – centru de analiză politică surprinzătoare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Explicația  surprinzătorului top 10 politicieni ai lunii noiembrie, realizat de grupul de “experți” POLITICON.

După o lungă perioadă în care în mod tradițional liderul PLDM  ocupa  poziția a doua, vizita președintelui ales al României, Klaus Iohannis, în Moldova, la invitația lui Vlad Filat, a contribuit și mai mult la creșterea ratingului liderului PLDM, care cu toate că este mai mic decît cel al lui Iurie Leancă, i-a permis să se reîntoarcă pe poziția întîi.  Astfel, lui Leancă i-a revenit poziția a doua în top, mai ales datorită  implicării neinspirate în Campania pentru Cotroceni, susținînd candidatura lui Ponta. Iată dacă Leancă la fel îl susținea pe Iohannis, posibil că liderii PLDM împărțeau într-un mod surprinzător poziția întîi.

La fel după o lungă perioadă de absență, liderii PDM, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc, s-au situat pe locurile trei și respective patru. Asta deoarece Partidul Democrat a fost singurul partid pro-european care a înregistrat o creștere „nesimnificativă” de aproape 4 % la alegerile parlamentare, lucru care a permis partidelor pro-europene să înceapă negocierile privind formarea unei noi coaliții.

Deja în mod traditional, Președintele Parlamentului Igor Corman, dar și Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, prin pozițiile instituționale deținute, fluctuează în TOP 10 politicieni.

Natalia Gherman a coborît ușor în top, pentru că au urcat alții, dar se menține pe poziția a șaptea, mai ales datorită faptului că este fiica primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur.

Dorin Chirtoacă, care are în mod tradițional un loc asigurat în top 10 politicieni, se regăsește pe poziția a opta, deoarece a fost primul politician din Republica Moldova ce s-a pozat cu Klaus Iohannis. Dacă bradul din centrul Chișinăului era mai drept, poate o surclasa pe Natalia Gherman.

Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin ocupă pozițiile nouă și zece, pentru că sunt mai în vîrstă  decît politicienii sus-numiți.

La top 10 partide nu m-am referit pentru că POLITICON într-un mod la fel de traditional a făcut top-ul fără mari fluctuații surprinzătoare.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole