Politica națională a Rusiei în Basarabia

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După cum se știe, de când rușii ocupă jumătate din Moldova, pentru a obține loialitatea românilor anexați, până la aplicarea „Regulamentului lui Voronțov”, în Basarabia s-au păstrat legile vechi moldovenești. Printre care și limba română în administrație, și cea greacă.

Printre drepturile moldovenilor ocupați a fost păstrat și cel la limba română în administrație. Având în vedere faptul că vorbim de un teritoriu ocupat de ruși, să nu credeți că în Basarabia funcționau doar româna (prioritară) și greaca! Pe lângă acestea două, a fost introdusă și limba rusă.

În Basarabia, limba rusă a devenit aproape la fel de importană ca limba română. Pe măsură ce numărul alogenilor a început să crească pe acest teritoriu și dat fiind faptul că băștinașii nu cunoșteau rusa, a apărut necesitatea de a face înțeleasă limba română pentru coloniști și limba rusă pentru localnici.

Astfel, pedagogul Ștefan Margela scotea de sub tipar o Gramatică russască și rumâniască la Sankt Petersburg, în 1827, cu sprijinul „Excelenței Sale domnului ministru al instrucțiunii publice, care a ordonat să se tipărească această carte”.

Autorul consideră necesară această lucrare, întrucât „ea dă mijloace a căpăta cunoștință în limba rusească la opt sute de mii de Români, care locuiesc în Basarabia, aflătoare sub stăpânirea Rusiei, în curgerea de două zeci ani, neavând nici un manual pentru acest scop. În afară de aceasta ea poate să aducă foloase câtorva milioane de Români, care locuiesc între Prut și Dunăre; asemenea și Rușilor care doresc a învăța limba românească.”

Întrebare pentru public: Văzând că, la 1827, rușii nu păreau deranjați de ideea ca moldovenii din Basarabia sunt români, iar limba le este românească, cum explicați modificarea politicii lor naționale de mai târziu între Prut și Nistru?

Sursa: http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/01/04/gramatica-russasca-si-rumaniasca-inchipuita-de-stefan-margela-sankt-petersburg-1827/

Autori: Liviu din Iași și un prieten de la Chișinău

Comentarii