Politica moldovenească – „plictis fără inspiraţie”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ultimele sondaje de opinie ne arată o tendinţă şi un fenomen clar: electoratul e plictisit şi obosit de actualii actori politici.  Lipsesc subiecte de dezbateri, care cu adevărat ar preocupa cetăţenii de rând.  Discuţiile despre opţiunea UE şi UV sunt mai curând idei şi proiecte ale elitelor, decât o necesitate ale maselor. E adevărat că există oameni care pledează pentru un vector sau altul, atunci când sunt întrebaţi, dar acest lucru nu înseamnă că politica externă este un subiect prioritar pentru existenţa de zi cu zi. Uniunea Vamală, Uniunea Europeană se află undeva departe, într-un viitor nedeterminat, însă omul are nevoie de pâine pe masă acum, aici şi în fiecare zi. Omul nu poate fi hrănit la nesfârşit cu abstracţiuni. Ce poate oferi actuala clasă politic în afara de vectorii politicii externe? Cu ce promisiuni ar mai putea să vină politicianul în faţa oamenilor?

Lipsesc subiecte de campanie, iar partidele şi politicienii au intrat într-o criză cronică de imaginaţie. Campania pentru promovarea „ideii europene”, în care s-au implicat toate formaţiunile politice şi structurile de stat, s-a transformat într-o rutină cotidiană şi a uniformizat mesajele fiecărui partid aflat la guvernare. Oamenii sunt lipsiţi de orice motivaţie de a mai susţine un partid sau altul, mai ales că „pericolul comunist”, care solidariza partidele proeuropene, e de domeniul trecutului.

După 5 ani de guvernare noua garnitură politică, care a venit pe valul nemulţumirii faţă de guvernarea comunistă, s-a autoconsumat. Mai mult mult decât atât, ei nu mai sunt capabili să ţină pasul cu noile schimbări din societate şi regiune. Cabinetele birocratice le-au imobilizat fantezia, voinţa şi spiritul de iniţiativă.

Acum, publicul este în aşteptarea unor noi provocări şi spectacole incitante. Viaţa politică este un show, iar dacă acest show nu are showmani la nivel, atunci este condamnat la dispariţie.  Iată de ce noii actori politici şi formaţiunile extraparlamentare au acum o mare şansă de a rupe gura târgului, dacă vor şti să profite de contextul creat şi să  ofere ceea ce se cere pe piaţă: „distracţie şi pâine”.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole