Politică de stat și de crucit

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ceva se întâmplă pe dimensiunea transnistreană și deși pe fundalul marii extrageri a noului premier pălește totul, totuși sunt curioasă: prostie sau strategie? Fiecare episod în parte este destul de inofensiv, dar cumulate sugerează o schimbare de politici peste noapte, fie mai grav o politică perfidă în raport cu toți partenerii externi. Ultima versiune ar fi tipic moldoveneasca din seria să moară capra vecinului dar nu vreau să mă gândesc la negocierile pentru majoritatea parafata.

Ep1
Ce-i rău în reținerea fiului pretinsului ministru Kuzmiciov? Aparent nimic. Despre acest personaj circulă legende cu oameni striviți de mașină, businessmeni presați și abuzuri din toată gama perversiunilor. Ce contează pentru care episod l-au reținut în Grecia la cererea moldovenilor? S-a supărat Tiraspolul? Nu-i prima supărare. Dar totuși justiția și politica în cazul unor conflicte înghețate sunt greu de separat și mai greu este de înțeles cum se leagă treaba aceasta cu eforturile pentru reluare negocierilor, apropo de discuțiile purtate de încă vicepremierul Osipov cu oficiali germani. Să nu uităm că toate negocierile sunt blocate oficial din cauza dosarelor penale intentate de Chișinău exponenților regimului de la Tiraspol.

Ep2
Daravela legată de energia electrică de la Cuciurgan și implicațiile presupuse de presă ale pretinsului lider transnistrean în toată afacerea aceasta. Pornind de la supoziția că ar exista un intermediar apărut cumva din senin s-a ajuns la punerea în vina lui Șevciuk a creșterii tarifului la energie. Intermediarul nu a apărut ieri și ciudat nimeni nu s-a întrebat cum și de la cine cumpărăm energie până acum, când bomba a explodat din senin, iar mâna Moscovei a apărut în trupul lui Șevciuk cu tentacule la Chișinău, undeva la vârful piramidei. Suna ridicol, dar acesta-i rezumatul.

Ep3
38 de militari moldoveni participă în Lviv, Ucraina la exerciții militare împreună cu colegii din mai multe țări NATO. Acțiunea a fost criticată de ruși, fiind văzută ca o amenințare. Aparent nu se întâmplă nimic rău, dar în cupaj cu vizitele la Moscova și optimismul moderat legat de deblocarea exporturilor pentru unele categorii de bunuri nu se leagă una cu alta, că doar nu vrea nimeni să supere rușii când prunele sunt încă în livezi!

Ep4
Locuitorii din stânga Nistrului au fost lipsiți de înlesnirile la eliberarea pașapoartelor. Guvernul de la Chișinău crede că această abordare va fi una echitabilă în raport cu celelalte categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Din nou toate bune, chiar de ce aș plăti eu pentru niște golani de pe oricare mal al Nistrului. Dar nu se leagă totuși această economie de bani, de care dacă ar fi să-l credem pe ministru în exercițiu al finanțelor țara nu are nevoie că suntem bine, cu politica oficială de apropiere dintre cele două maluri. Cum demonstrăm, cinic vorbind, că Transnistria este RM, altfel decât fluturând cu numărul de cetățeni în fața separatiștilor?! Cum și cu ce îi atragem pe acești oameni care nu prea au parte de susținere nici când merg la școală, nici când sunt arestați de miliție, nici când rămân cu roada pe deal? Și ultima, chiar daca nu-mi place niciodata să plătesc pentru cineva, actele pentru cei din stânga Nistrului sunt totuși o plată în rate pentru reintegrare.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole