Politica de dreapta a fost pusă pe brânci, dar nu definitiv

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

filat1 

Dupa cum spuneam în campania electorală de toamna trecută, politica de dreapta din Republica Moldova a ajuns pe culme și a început să se rostogolească înapoi ca un bostan, împins puternic de greșelile unor lideri și partide politice.

Astazi a fost publicat un sondaj intern al unei companii, care se distribuie doar președinților de partide, însă ajuns și pe mâna Jurnaliștilor, prin care clar se demonstrează că toate partidele aflate la guvernare, de dreapta, sunt în scădere și nu mai au încrederea cetățenilor acestei Țări.

Situația nu este deloc neglijabilă, mai ales că din urma vine un val puternic de pe stânga, în frunte cu PSRM-ul lui Igor Dodon.

O așa situație nu a mai fost de pe timpul trădătorului Iurie Roșca, însă, din păcate, se repetă și în zilele noastre, când ne consideram deja mult mai copți în ale politicii.

Căderea dramatică a PLDM, chiar sub Partidul Democrat, demonstrează faptul că electoratul nu mai vrea să fie mințit în campaniile electorale și nici în cei patru ani de guvernare câștigați în urma scrutinelor electorale.

Probabil cineva o sa motiveze cu ceea că la noi este deja o obișnuință să se schimbe politica o dată la două mandate, însă în cazul dat este deja ceva cu totul diferit. În primul rând, PLDM-ul cade în urma scandalurilor avute în interiorul partidului, precum și în urma implicațiilor președintelui Vlad Filat în multe scheme dubioase, inclusiv la BEM, în Bugetul Public Național prin firma nepotului, altele. Capacul fost pus PLDM-lui și prin decizia CC din 2013, prin care Filat a fost lipsit de dreptul să ocupe funcții de conducere în acest Stat.

Partidele de dreapta mai cad și din cauza spurcării mesajului Europen, pe care au călărit în campania electorală cât au dorit, iar dupa preluarea mandatului au uitat de acest deziderat important, în care au crezut milioane de moldoveni, votanți ai dreptei.

Deloc uimitor, a căzut foarte mult și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, datorită susținerii guvernării actuale. PCRM a ajuns, de la un partid de stânga și pro-rusesc, la un partid de buzunar, care s-a aliat cu cei care ți controlul asupra banilor publici. Evident, Comuniștii obțin acum posturi importante în unele organe ale statului, iar acest fapt demonstrează nu doar afilierea cu democrații, dar inclusiv participarea la guvernarea actuală.

Pe de altă parte, ca un colac de salvare pentru dreapta politică moldovenească, este în creștere uimitoare partidul încă în formare al lui Iurie Leancă. Fostul premier demonstrează că relansarea dreptei este un lucru bun, ceea ce poate duce la recăpătarea încrederii oamenilor în acest curent politic, îngropat în prezent de PLDM si PD.

Relansarea lui Iurie Leancă va fi un motiv firesc în vederea înțelegerii unor lucruri importante din politica de pe mal de Bîc. Totodată, va fi o amenințare reală pentru cei care mai vor să meargă înainte cu un mesaj pro-Europen, precum și pentru cei care mai doresc să obțină posturi importante, inclusiv de primari, după cum am intrat acum în campania electorală pentru locale.

Iurie Leancă este dovada vie că pierderea interesului electoratului în curentul politic de dreapta nu este definitivă și poate fi recăpătată în timp. Pentru aceasta, este necesar ca ceilalți actori politici, în special cei compromiși, cum este Vlad Filat, să nu pună piedici în ridicarea dreptei de pe brânci. Or, bătutul în cap a celor care vor să mai salveze Moldova de stânga nu este nimic altceva decât o dovadă de invidie și interes personal, în schimbul celui național.

Comentarii