Regretele lui Filat sau Oameni buni, salvați țara nu vectorul!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Săptămîna trecută a fost una foarte bogată în evenimente politice, mai ales pe sfîrșit de săptămînă.

Colosul care era intangibil și invincibil, marele șăf a căzut. A căzut cel puțin de pe scaunul care îl deținea. Și nu mă voi bucura acum așa cum așteaptă unii, nu e normal să te bucuri de necazurile unora fie ei chiar și dușmani sau oponenți politici. Doar voi face o analiză.

Căderea colosului era o operați foarte bine planificată de celălalt Vlad, acel care i-a cumpărat pe democrați și pe liberalii lui Ghimpu. Din cîte se cunoaște deja a fost o operațiune-fulger a lui Plaha de eliminare a concurentului deja doborît, trebuia să se acționeze repede astfel ca Filat să nu reușească să facă ceva, a fost o lovitură de grație.

Interesant este faptul cum a fost păcălit Șăful, cu o seară înainte de asta s-au adunat cu toții din alianță să hotărască demiterea lui Gurin (procuror general la moment), și cînd colea în dimineața de joi vine Gurin în parlament, acel Gurin care era ca și cum demis, vine și cere ridicarea imunității lui Filat. Șăful imediat a simțit și a înțeles că acei cu care a băut vin și șampanie în beciurile de la Cricova de fiecare dată cînd se semna un nou acord de alianță, acei care erau beton (vorba lui ghimpu) l-au trădat; i-au făcut exact aceea ce au fost educați să facă.

Să fie lingăi trădători i-a învățat Filat, el a fost unul din primii care a pornit întreaga idee cu alianța și cu partajarea a tot ce este în țara asta. El credea că împărțind totul se va face bani din absolut totul, dar a scăpat din vedere că în acest joc Plaha s-a învățat un pic mai bine să cîștige.

Filat a speculat un pic pe partenerii europeni, i-a și șantajat un pic ca să arate că doar el controlează situația în MD și dacă nu el atunci comuniștii, Mîna Moscovei și alte expresii împrumutate de la liberali.

La un moment dat și europenii s-au cam săturat de el, în acest caz foarte comod a venit elementul Plahotniuc care putea fi folosit ca instrument de scăpare de acest Filat, și nu trebuia de făcut multe, doar de dat voie ca acesta să facă ce știe mai bine, să elimine concurența. Sigur că într-o zi va veni și vremea lui, dar pînă atunci mai este.

Discursul lui Filat în parlament va intra cu siguranță în istorie, acesta pentru prima dată a deschis cărțile și a spus ceea ce mulți oponenți ai regimului înțelegeau, a spus ceea ce scriau blogherii incomozi puterii și ceea ce se discuta de oamenii apropiați doar în jumătate de voce. A spus de unde se iau deciziile politice și asta nu e nici Guvernul nici PDM-ul ci din oficiul de pe bd D. Cantemir, a spus cum se iau deciziile judiciare, că acestea se cunosc foarte bine din timp cine și cît va primi, și iarăși se lucrează pe indicații.

A deschis cărți care oamenii normali le intuiau, despre Costea cu barsetka, despre sutele de dosare contra lui Chirtoacă și a primăriei incompetente (Chirtoacă era speriat rău după deschiderea cărților), despre foarte bine pusul la murat Leancă care trebuia să asigure un fel de back up dacă Filat devine incomod. Și atrageți atenția asta nu o spun eu sau alții care criticăm dur acest regim, o spune un om care a fost figura de bază a acestui regim.

Discursul său cam lacrimogen, avea și o notă victimizare, cum el a fost amăgit, lipsit de libertate, dus de nas etc. Doar că aici victimizarea nu este la locul ei; un om care a fost personajul – cheie al întregii afaceri de uzurpare a puterii de stat, acel care semna alianțe și pe capete de fițuică spunea cărui partid și ce minister sau agenție să i se dea, acel șef care dădea indicații directe pe telefon unor persoane publice, cu grave încălcări de procedură și trafic de influență, acest personaj nu poate fi o victimă nevinovată, este un complice, un bandit dacă vreți ca și ceilalți, doar că puterea în bandă s-a schimbat și au hotărît șavcele să-l elimine pe fostul pahan.

Țara la dezastru nu a adus-o doar Plahotniuc cum susține Filat, a fost o operă comună a celor 2 plus valeții lor liberali, anume PLDM-ul avea permanent justiția la mînă, anume PLDM-ul avea învățămîntul la mînă și au organizat delapidarea cu autobusele școlare, anume de la PLDM s-a hotărît uzurparea Curții Constituționale. Faptul că oamenii cu care Filat a pornit în acest drum de uzurpare a țării l-au trădat rînd pe rînd, fiind cumpărați sau pur și simplu dorind să-i facă un rău este și vina lui(așa tovarăși și-a ales). Toți ăia pe care el s-a plîns i-au fost colegi de alianță iar unii (Leancă, Tănase, Sandu etc) au fost și colegi de partid. Și se vor mînca și mai departe între ei, ca șobolanii strînși la perete sau puși în spațiu închis. Au făcut mari păcate contra acestui popor, au scuipat în față oamenii și au votat legi pederastice și au lăsat țara la cheremul FMI și a altor parteneri de dezvoltare care numai de oamenii noștri nu le pasă.

Ceea ce a recunoscut Filat trebuie să ne pună în gardă pe toți, toți potlogarii ăștia se jucau pînă acum de-a țara, li se permitea orice, iar cînd se simțeau amenințați strigau de păstrarea stabilității și a vectorului european. Alergau repede unde trebuie aici în Chișinău și spuneau că vectorul este amenințat, pentru asta mai primeau ajutor și indicații, iar partenerii, le iertau orice și de dragul vectorului le mai dădeau niște bani.

Printre multele lucruri care Filat le-a zis (la noi este o vorbă: gura păcătosului adevăr vorbește), a punctat foarte bine că se va încerca iarăși prostirea societății cu acest vector și salvarea lui. A spus un adevăr și în felul acesta a dat o palmă acestui vector de l-a contra-pus salvării țării, este un fel de a spune deajuns să vă jucați de-a europenii.

Dar, pentru Filat cred că este deja tîrziu, mașinăria de subminare a justiției pe care el și cu gașca de alianță a creat-o lucrează contra lui, aceeași mașinărie care a mușamalizat cazul de la Pădurea Domnească, aceeași care a închis fără motiv grupul Petrenco (aceștia au vrut doar să se lege în lanțuri lîngă Procuratură, dar au fost agresați și arestați ca teroriști), aceeași justiție care la comanda lui șefului l-a scos pe Usatîi cu 3 zile înainte de alegeri. S-a adresat la televiziuni, dar oare nu tot la comanda puterii au fost nimicite posturile opoziției? Cazul NIT este unul relevant.

S-au spus multe, am recunoscut că nu avem justiție, am recunoscut că nu avem parlament (deciziile se iau în subsol și ogradă la PD) am recunoscut că nu avem guvern (deciziile se iau cu borsetca), a recunoscut-o Filat, a mai spus și de tarifele hoțești, Moldtelecom-ul și Metal feros, și ce? Procuratura va face un fel de PR cum că a verificat totul și toate sunt ok.

Foarte bună acum a fost mișcarea lui Plahotniuc, s-a auto-suspendat din orice funcție publică, asta arată că deja s-a ajuns la stadia cînd conducerea țării prin partide cumpărate se poate face din umbră, adevărații păpușari trebuie să stea în umbră. De asemenea este bine ca în caz de alegeri anticipate să nu prejudicieze imaginea vre-unui partid.

Vedeți discuția video de mai jos.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole