Poate nu ne vor da vre-o două luni leafa ca să iasă oamenii cu furcile…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Anume asta mi-a zis o vecină de-a părinţilor mei din sat. Este bugetară, la momentul dat primeşte leafa regulat, dar situaţia este de aşa natură că leafa pe care o primeşte ea şi cu banii pe care îi primeşte soţul nu le ajunge să se hrănească. Au sere şi ceva sădit în grădină muncesc din momentul cînd s-a topit zăpada. Şi pînă la urmă ce folos? Răsadul vîndut le-a acoperit cheltuielile. Castraveţii de la călduri nu mai rodesc şi plus la aceasta au şi scăzut preţurile datorită faptului că pe piaţă au apărut castraveţi din România. Porumbul nu va rodi fiindcă lipsa ploii le macină speranţa că vor avea cu ce creşte nişte găinuşe şi vre-un purceluş. Mai pe scurt peste tot unde nu o dai e negură.

Seara se mai strîng în drum şi mai fac politica mare a ţării. Stai şi îi asculţi şi vezi cu totul altă realitate a Republicii Moldova. Practic lipsesc familii complete în sat. Dacă nu soţul la Moscova, atunci soţia la Italia, dar mai des plecată toată familia. La înmormîntări nu ai de unde să strîngi şase bărbaţi ca gropari. Asta e situaţia unui sat din centrul ţării ce să zici de satele de la pereferie? Sunt convins că acolo situaţia e şi mai dezastruoasă.

Dar am să revin la expresia cu care am şi început: – Poate nu ne vor da leafa vre-o două luni ca să iaşă oamenii cu furcile! Vă daţi seama cîtă ură are populaţia faţă de situaţia din ţară că ei îşi doresc să nu li se dee leafa. Ei aşteaptă o scîntee sau poate un simplu motiv ca să-i ee pe sus pe cei care le-au promis democraţie, libertate şi un trai decent. Iarăşi o întrebare care atît de mult s-a discutat la sfatulş mahalei, a fost Vagoanele cu bani a lui Urechianu şi lefele de minimul 500 EURO. Populismul cu care politicienii noştri vin în electorală îi fac pe oameni să piardă încrederea în viitor. Cine ar să mai creadă că cineva are să le promită trai decent? Răspunsul are să fie pe loc: – Ne-au mai promis trai decent şi lefi la minimul de existenţă! Am crezut pe cei cu libertăţi europene şi deschidere de graniţe! Am sperat la schimbări reale, dar ce avem? Credite pe spatele statului? Lipsa de investitori? Exod masiv al moldovenilor? Show-uri în Parlament?

Eu le-aş sugera politicienilor noştri să mai tragă cu urechia pe la uşile oamenilor de la sate. Ei şi rudele lor plecate peste graniţă constituie mai mult de jumătate din populaţia ţării. Nu neg faptul că la Chişinău se face politica ţării şi în mare măsură politicul are interese sporite pentru acest milion de moldoveni care mişună prin acest oraş, dar şi în afara lui locuiesc oameni. Ei tot au opinii şi păreri. Ei nu privesc televizorul fiindcă nu au cînd, dar ei îşi fac concluzia despre politiceieni în dependenţă de faptul cîţi bani are în colţun şi cîtă mîncare aleargă prin coteţ.

Dacă poporului nu îi va ajunge bani de mîncare atunci sunt convins că, furca va fi unica soluţie pentru ei. Dar în faţa ţăranului cu furca nu poate sta nimic…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole