Poate fi numit jurnalistul Val Butnaru – Mizeria şi ruşinea jurnalismului din Moldova…?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cât de jos poate decădea un individ care pretinde a fi echidistant, independent şi profesionist, dacă depinde în totalitate din punct de vedere financiar de o gaşcă care este gata să calce peste capurile oamenilor, numai ca să-şi atingă scopurile. În toată vâltoarea politizării societăţii, împărţirii în ai noştri şi ai voştri, urcarea pe baricade, înduplecarea societăţii cu informaţii redate după placul şi interesul clanurilor economico-mafiotice şi multe altele, unii reprezentanţă ai mass-mediei finanţată de grupul financiar Filato-Platono-Ţopist uită de bunul simţ la modul cel mai serios. Nu voi discuta despre jurnaliştii mici, începători, care abea pornesc în viaţa mare a jurnalismului. Ei sunt impuşi de situaţie să-şi hrănească familiile, deşi ar putea să caute oportunităţi de a se dezvolta şi fără minciună şi manipulare. Voi atrage atenţia la aşa „granzi” ai jurnalismului de pe Bîc cum ar fi Val Butnaru.

Individul dat, nici nu-i mai zic jurnalist, editorialist, producător etc, deoarece chiar nu le merită, în încercarea de a sta în labele din spate, cu mânile întinse şi limba afară în faţa finanţatorilor de la Frankfurt, în emisiunea sa, a venit cu atac dur în adresa unui coleg de breaslă, apropo, ex-angajat al trustului mediatic Jurnal Trust Media, ce aparţine ocnaşului fugar Victor Ţopa, din simplu motiv că Gabriel Călin a postat pe site-ul TODAY.MD, un material ce scoate în vileag ticăloşenia avocatei Ana Ursachi. Am să aduc aminte, că Ana Ursachi, şi-a vârât între ţâţe, un aparat de înregistrare video şi audio, pentru a înregistra o discuţie cu un client a cărui interese le apăra. Deci prin materialul postat de Gabriel Călin, s-a dorit preîntâmpinarea altor cetăţeni de bună credinţă, care în speranţa că Ana Ursachii, avocat de profesie, la serviciile căreia ar putea apela pentru ajutor, ar riscă să fie înregistraţi, ca mai apoi să nimerească în „vârtegul şantajului”. Sunt convins că jurnalistul Gabriel Călin a făcut dezvăluirea dată în interesul exclusiv al oamenilor de rând, iar ceea ce face Val Butnaru, nu poate fi numit decât aservirea intereselor clanului mafiotic Ţopa-Filat-Platon.

Butnaru, mai bine nici nu deranja subiectul dat. Deoarece, Ana Ursachi a procedat ilegal înregistrând discuţia dată, iar faptul că a ascuns aparatajul special în locurile intime, arată că dânsa este gata la orice indecenţă ca să atingă obiectivele puse în faţa ei de finaţatori. Ce ar zice Val Butnaru, dacă un avocat la care s-ar fi adresat el după ajutor, ar fi înregistrat discuţia în care dânsul ar comunica informaţii care pe viitor ar putea fi folosite ca instrument de şantaj şi intimidare? Sunt convins că „jurnaliuga” de Butnaru ar cânta cu totul altă piesă şi ar face tot posibilul ca despre isprava avocatului dat să cunoască toată ţara, ba mai mult ca atât, ar fi cerut cu siguranţă lipsirea de licenţă a avocatului cu pricină.

Faptul că a sărit în apărarea avocatei diavolului, la drept, puţin mă deranjază. Dumnezeu cu dânsul şi preferinţele lui. Mă deranjază faptul că, acest Butnaru a venit cu un mesaj adresat familiei lui Gabriel Călin, cerând într-o formă oarecare ca soţia lui Gabi să-l influienţeze în subiectul dat. Părerea mea este că acţiunile lui Butnaru pot fi catalogate drept mârşegenie. Dacă cuiva nu le place ceea ce scrie un jurnalist, aceasta nu le oferă dreptul să se atingă de familia jurnalistului „incomod”. Călin şi-a făcut datoria de jurnalist de investigaţie aşa cum consideră el de cuviinţă şi aceasta nu are tangenţă cu familia şi viaţa lui personală. Nu cred că este vre-o expreie de catalogare a acţiunilor lui Val Butnaru. Aş zice simplu – Val Butnaru, eşti o MIZERIE…

Apropo, aş dori să-l întreb pe mizerachi: – Din ce cauză nu a venit şi cu o replică în cazul lui Cheianu şi Durbală, atunci când aceşti doi indivizi şi-au bătut joc într-un mod necreştinesc de memoria pompierului decedat în incendiul de la Ciocana? Atunci Val Butnaru a tăcut ca un rahat în iarbă. De fapt, la acel moment nici un jurnalist din gaşca finanţată din banii furaţi de la BEM, obţinuţi din diferite activităţi ilegale, din spălarea miliardelelor, trafic de armament etc. nu au cerut explicaţii şi scuze de la Cheianu cu Durbală. Adresez întrebarea tuturor celor ce se consideră jurnalişti de profesie sau vocaţie, vouă nu vi-i ruşine să abordaţi subiecte mult mai nesemnificative, omiţând sau închizând ochii la fapte lipsite de bunul simţ, deontologie profesională sau în cel mai rău caz de solidaritatea profesională…?

Pe final…

Eu ca cetăţean al acestei ţări consider că Val Butnaru este mizeria şi ruşinea jurnalismului autocton. Argumentele le-am prezentat mai sus…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole