PNL de 1 Decembrie. Despre Congresul PNL de la 3 decembrie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

PNL a initiat si purtat un dialog pentru 1 Decembrie cu fortele unioniste

Comunicat de presa

Pe 1 Decembrie, de Ziua tuturor romanilor, Partidul National Liberal anunta presa ca va participa la actiunile comune dedicate acestei date. PNL, ca formatiune politica, pledeaza programatic pentru regasirea romanilor si a alogenilor de pe ambele maluri ale Prutului intr-un singur spatiu comun, intr-un stat romanesc.

In preajma acestei sarbatori, PNL a initiat un dialog si cu Partidul National Roman, cu mai multe organizatii obstesti, cum ar fi Miscarea National Crestina, Actiunea 2012, Asociatia Cetatenilor Romani, ale caror manifestari le sprijina, in ideea unor activitati comune, pentru a se incerca sa adunam, in asemenea zile, pentru scopul unificarii fortelor romanesti, unioniste, cit mai multe entitati ce opteaza univoc pentru obiectivul imperativ al reunificarii Republicii Moldova cu Romania.

Progamul entitatilor enumerate pentru 1 Decembrie sint urmatoarele: reprezentanti ai PNL, PNR, MNC si, in functie de posibilitati, componentele Actiunii 2012 se intrunesc in Scuarul Europei, de unde se vor deplasa, in grup sau in coloana, pe trotuar, spre Monunemtul lui Stefan cel Mare si Sfint. Fiecare din reprezentanti va purta insemne individuale ale membrului de partid – insigne, esarfe, tricolor in toate formele, dar si banere, exceptind steaguri ale formatiunilor politice.

PNL va mai purta un baner cu textul “Stefan cel Mare si Sfint – cel mai mare roman!” si un alt baner, reprezentind Romania mare in fundal galben, cu inscrisul in albastru “PNL pentru Unire” si Sageata national-liberala. La fel, PNL va depune la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint si o compozitie florala identica – intruchipind Romania Mare cu text, la fel floral, – “PNL pentru Unire”. Reprezentantii PNL vor imparti trecatorilor si stikere cu aceeasi imagine, precum si panglici tricolor. In continuare, reprezentantii PNL vor participa la actiunile culturale din fata Monumentului lui Stefan cel Mare si Sfint, initiate de reprezentanti ai societatii civile.

Incepind cu ora 16.00-16.30, membri ai PNL vor participa la cele doua marsuri, pe care le organizeaza Partidul National Roman si Miscarea National Crestina, de la Universitatea Pedagogica, si Actiunea 2012 – de la Academia de Stiinte pina la Ambasada Romaniei. Aceste marsuri se vor intilni in centrul Chisinaului, pentru a dansa Hora Unirii in Scuarul Operei Nationale si in Piata Marii Adunari Nationale.

Conceptul in care PNL a gindit acest mod de marcare a Zilei de 1 Decembrie, in partea care prevede mai mult activitatile sale, include dorinta de a le transmite cetatenilor citeva mesaje:

  1. Ca in Republica Moldova, cu o populatie supusa deznationalizarii atit in perioada sovietica, precum si in cei 14 ani de guvernare agrariano-comunista, trebuie eliminata romanofobia din sufletele si mentalitatea romanilor moldoveni, care au fost impiedicati sa isi redobindeasca in anii de dupa caderea URSS constiinta si identitatea romaneasca, pentru a participa activ si neintimidati la sarbatorile tuturor romanilor.
  2. Stefan cel Mare si Sfint a fost declarat de romani drept cel mai mare roman al timpurilor. Guvernarea comunista a incercat sa exploateze personalitatea istorica a lui Stefan cel Mare si Sfint in scopurile ideologiei moldoveniste, de sorginte sovietica, stalinista, de aceea, sarcina partidelor romanesti, nationale, ca si a presei libere, este de a nu denatura identitartea lui Stefan cel are si Sfint si rolul sau in Istoria Romanilor.

Partidul National Liberal, Partidul National Roman, Miscarea National-Crestina, Asociatia Cetatenilor Romani ii cheama pe toti cetatenii Republicii Moldova cu simtire romaneasca sa se alature celor care marcheaza aceasta sarbatoare si sa desfasoare manifestari dedicate Zile de 1 Decembrie in centrele raionale, in orasele si chiar satele Republicii Moldova.

Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, a spus:

La cele spuse de dna Vitalia Pavlicenco, as adauga ca PNL va fi intotdeauna consecvent in promovarea ideii de reunire a poporului roman. Si dupa cum a spus G. Freidman – Agentia Stratforr – unica solutie pentru supravietuirea populatiei de pe acest teritoriu este realizabila prin unirea cu Romania. Pe Mormintul lui ion Antonescu sta scris: “ Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc”.

In campanile electorale, unele partide se feresc sa vorbeasca despre Unire, considerandu-l un subiect tabu, din frica de a nu fi etichetate ca partide ce tradeaza interesele natiunii moldovenesti de catre fortele anti-romanesti, romanofobe si rusofile din interior si pentru a nu-si periclita relatiile cu Moscova. Si daca sunt alese, fara a-si fi exprimat macar electoral o platforma unionista, atunci nu se simt obligate sa aduca problema in Parlament.

Insa atata timp cat exista principiul din Declaratia de Independenta despre care vorbim, “liber sa-si hotarasca prezentul si viitoru”, partidele si fortele care pun deschis in discutie problema Unirii, nu doar ca nu tradeaza, ci dau dovada de grija pentru soarta poporului, cautand solutii  de supravietuire in contextul unei situatii incerte politic, economic si social.

PNL permanent va pleda pentru unificarea fortelor unioniste si conferinta de azi este un exemplu.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL adauga:

Desi citeva partide de pe scena politica a R.M. mai vorbesc sau au vorbit despre Unirea cu Romania (PPCD, PL) ori s-au declarat la aparitia lor si proromanesti, cum ar fi PLDM, numai PNL a ramas consecvent si va consemna obiectivul Unirii in Statutul si Programul sau la Congresul al III-lea din 3 decembrie.

Prin acest lucru dorim sa incercam o coagulare a fortelor cu adevarat unioniste, raminind deschisi pentru aliante cu cei care doresc Unirea, in ideea consolidarii factiunii romanesti, unioniste pe scena politica si a constituirii unui Bloc al Unitatii Nationale/Romanesti – BUN/BUR/ul, sau a Aliantei Unitatii Romanesti – AUR-ul, mai ales ca revansa fortelor imperiale din este se resimte tot mai puternic in contextul unor evolutii nedorite in spatiul UE.

In felul acesta, prin introducerea obiectivului Unirii in Statut si program, PNL adreseaza un apel la unire si colaborare a fortelor cu adevat unioniste…

PNL sprijina Actiunea-2012, Miscarea 1812, ca si organizarea unui Cenaclu artistic Pro-Unire, fiind dispusi sa contribuim la materializarea acestui proiect.

Chisinau, 29 noiembrie 2011

PNL ISI VA TINE CONGRESUL PE 3 DECEMBRIE

Partidul National Liberal anunta opinia publica, si prin intermediul presei, ca isi va tine statutar Congresul al III-lea pe data de 3 decembrie 2011, in incinta Centrului de Cultura si Arta “Ginta Latina”, pe adresa str.Sfatul Tarii nr.18, Chisinau, incepind cu ora 10.00.

Și congresul de constituire al formatiunii a avut loc la “Ginta Latina”, pe 16 decembrie 2006, in plin regim comunist. In acesti cinci ani de existenta, PNL si-a axat activitatea si mesajul pe necesitatea modernizarii societatii din Republica Moldova, prin reforme liberale autentice, pe sensibilizarea clasei politice asupra importantei de a le transmite partenerilor occidentali mesajul privind dorinta populatiei celui de-al doilea stat romanesc de a se apropia de Romania, de a-i solicita tot sprijinul si expertiza pentru pregatirea in vederea integrarii euratlantice. PNL a aparat constant valorile nationale, romanesti, Limba si Istoria Romanilor si pledeaza pentru imperativul de reintregire a celor doua state romanesti, drept cea mai scurta cale de integrare a spatiului de dincoace de Prut in NATO, inclusiv prin modificarea art.11 din Constitutie.

Congresul al III-lea al PNL include pe ordinea de zi modificarea Statutului si a Programului formatiunii, care vor cuprinde, in mod expres formulat, obiectivul Unirii Republicii Moldova cu Romania, pentru a se lichida consecintele Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, ca sa se restabileasca dreptatea istorica pentru aceasta parte de popor roman, act pentru care romanii conteaza si pe intelegerea si sprijinul alogenilor.

PNL are circa 10 mii de membri, organizati in structuri teritoriale, care aleg, in prezent, delegatii la congres, ce vor fi peste 250.

PNL spera sa aiba alaturi la congres un numar mare de invitati, care impartasesc obiectivele programatice ale formatiunii.

PNL a invitat la congres toate partidele importante din Romania si o serie de asociatii obstesti din Republica Moldova, ai caror reprezentanti vor beneficia de oportunitatea de a avea interventii la congres alaturi de delegatii alesi.

Partidul isi va realege structurile de conducere si va adopta o Declaratie. Toate materialele sint plasate, in format PDF, pe Internet, pe adresa www.pnl.md si www.pavlicenco.md, sub forma unei brosuri speciale, editate pentru congres, in scopul de a aduna propuneri in legatura cu proiectele Noilor Redactii de Statut si Program. Lucrarile Congresului vor fi transmise on-line pe portalul www.privesc.eu si canalul de televiziune Accent TV.

PNL invita presa si anunta ca ziaristii, care detin legitimatii de reprezentanti ai institutiilor media, se pot acredita pina la congres la tel./fax: 022 211818/211677, precum si in ziua congresului.

Serviciul de presa al PNL

Chisinau, 29 noiembrie 2011

Comentarii

Vitalia Pavlicenco

Vitalia Pavlicenco

Preşedintele PNL. Născută la 29 octombrie 1953, Grinăuţi-Bălţi, Republica Moldova Contacte: 069111682, 069119118, tel.german – +491605702646 Distincţii: Ordinul Naţional al Romaniei „Pentru Merit” în grad de Comandor Starea civilă: căsător...

Ultimele articole