PLR avea nevoie de un lider tânăr, acum are nevoie de o Alianță

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am văzut cu toții alegerile din PLR, adică din cei care vroiau să reformeze Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu. Deși majoritatea(din exterior) au dorit un lider tânăr, plin de energie și cu ceva mai multă carismă, am asistat la ceea ce era de așteptat- impunerea variantei alese de cei cu state mai vechi în politică, dar în Republica Moldova mai vechi înseamnă și mai rău de cele mai multe ori.

Am avut speranța că venirea lui Marinuță la București de ziua națională a României, va primi o interpretare dincolo de Prut, dar reacția avută din partea PLR arată, cel puțin pentru mine, că nu vorbim de un partid pro-românesc.

Pentru mine a fost o mare decepție alegerea lui Hadârcă, nu atât de mult din cauza trecutului acestuia cât mai ales datorită vârstei pe care o are. Este imposibil ca cineva crescut în epoca sovietică să dispună de capacitatea de a reforma ceva, ori atunci partidul va rămâne cu titulatura de reformator și cu nimic mai mult.

Am să fiu sincer și direct, așa cum încerc să fiu de fiecare dată. Am felicitat deputații care s-au desprins din PL și l-am criticat pe Ghimpu și pe Chirtoacă atunci când au ales să plece de la guvernare și nu au mai dorit susținerea unei alianțe pro-europene.  Nu era atunci momentul pentru un astfel de demers.

Când reformații au plecat din PL au reproșat lui Ghimpu că nu se dă la o parte pentru a lăsa loc celor mai tineri, de tipul primarului Dorin Chirtoacă. Ori acum ei au arătat că practic nu asta a fost motivația ci dorința lor de a rămâne agățați de puteri, agățați de cașcaval cum se spune.

PLR nu va putea rupe electorat  din PL, care rămâne singurul partid pro-românesc parlamentar din Republica Moldova. Votanții PL sunt în majoritatea lor tineri și educați. PLR nu va putea dispune de astfel de alegători prin simplul fapt că le-a înșelat încrederea acordată. Tinerii au nevoie de figuri care să le fie apropiate, cu care să se identifice, ori eu nu văd cum ar putea cineva să se identifice cu Hadârcă.

Să nu își pună careva speranța că PLR va putea intra de unul singur în parlament- acest lucru reprezintă o Utopie. Dacă nu va fi asimilat de un alt partid, cum ar fi de exemplu de PLDM, reformatorii vor fi nevoiți să intre într-o alianță politică.

PL-ului i s-a oferit acum un culuar liber. Cel mai probabil că la anul vom vedea un Dorin Chirtoacă ales pe post de locomotivă a partidului și vom asista cu adevărat la o reformare. Aparent venită prea târziu, s-ar putea ca soluția și momentul să fie mai potrivite deoarece nu va fi timp de lansarea de campanii anti-Chirtoacă, iar acesta va fi proaspăt pentru campania care va avea să vină.

Sperăm la o alianță a forțelor pro-românești, fie că ele sunt declarat unioniste fie că activează nedeclarat în această direcție. Mă aștept ca de la București să se piardă din răbdarea față de cei care conduc acum Republica Moldova și care continuă politica începută de comuniști de modificare a conștiinței etnice-naționale a românilor basarabeni.

 
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole