PLR a început cu stângul, dar în mod democrat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Duminică s-a desfășurat Congresul de constituire a Partidului Liberal Reformator din Moldova, compus din politicieni și membri care l-au părăsit pe Mihai Ghimpu și organizația politică a acestuia.

Deși mulți se așteptau la surprize și relansarea în politică a lui Ion Sturza, cu toții am văzut că totul a rămas la fel, iar viața politică din Moldova practic nu s-a mișcat cu nimic prin formarea unei noi formațiuni cu viziuni liberale, care va trebui să împartă acele 9% de electorat liberal din țară cu Partidul Liberal, de unde au plecat.

PLR a început cu stângul anume prin faptul că a ales în calitate de președinte o persoană cu vârsta prea înaintată, despre care se cunoaște multe și se poate șantaja în orice clipă. Cu siguranță Mihail Fiodorovici Ghimpu, precum și Anatol Șalaru prin intermediul portalului său de știri, au pregătite materiale care-l vor da de gol și-l vor băga în scorburi pe alesul președinte al PLR, Ion Hadârcă. Toate vor apărea în campanie, inclusiv inventarul sticlelor de divin băut de fostul liberal nereformat, ales în fruntea noului partid.

Un moment care a plăcut la majoritatea a fost actul de democrație, prin alegerea președintelui pe calea votului secret. Această procedură a întins lucrările Congresului, dar putem spune că, deși s-au împușcat în picior prin alegerea în fruntea partidului pe cine nu trebuia, măcar au făcut-o în mod democrat.

Cu privire la votare și rezultate, aș comenta aici că prea mare a fost numărul buletinelor de vot nevalabile și prea mare numărul buletinelor de vot în care candidatul învingător a fost Vitalie Marinuța. Rezultatul votului transmite: 1. deja o concurență în partid pentru funcția de președinte; 2. Marinuța câștiga alegerile și avea mai multe voturi decât Hadârcă, fapt pentru care au decis să anuleze câteva sute de buletine. Însă, dacă într-adevăr au fost atâtea buletine nevalabile, atunci acest semn ne spune că din cei prezenți au fost mai mulți obligați să vină, sau plictisiți de politica moldovenească, iar la vot au stricat buletinul, ca atunci când sunt alegeri parlamentare și cineva scrie pe buletin „Chuck Norris – VOTAT”.

Ieri, la emisiunea înPROfunzime, de la ProTV Chișinău, Ion Hadârcă a anunțat că pentru luna martie 2014 este deja preconizat un Congres extraordinar. Astfel, așteptările pentru data de 15 decembrie 2013 s-ar putea realiza în luna martie, dată la care Ion Hadârcă va fi schimbat cu un alt președinte, iar din lista candidaților nu-l putem exclude pe Ion Sturza, sau chiar pe Vitalie Marinuța, actualul ministru al apărării. Până în martie au rămas câteva luni furtunoase, în care încep campania electorală, iar noua formațiune trebuie să treacă toate procedurile legale pentru înregistrare.

Găsiți acest articol și pe blogul meu.

Comentarii