Please Help!!! Unde se află Ambasada Transnistriei la Chișinău???

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Incredibil câte se poate întâmpla într-o singură zi. Plănuiam să vizitez niște rude din Bender săptămâna viitoare când voi reveni în Moldova. Ieri, eram pe pace, știam că nu am nevoie de viză, de asigurare medicală, carte verde etc. Iau mașina și mă duc să-i vizitez. Azi am aflat că avem un șef al diplomației transnistrene recunoscut de către Federația Rusă (cel puțin de către Ambasadorul Rusiei). Atunci să înțeleg că gata nu mai pot vizita rudele mele? Dacă avem ministru de externe transnistrean recunoscut de jure atunci există și pe undeva Ambasada Transnistriei. Trebuie să aplic la viză? Trebuie să depun pe contul meu bancar 5000 euro? Trebuie să demonstrez la interviu că am unde să mă cazez sau să fac rezervare la hotel? Ei și cum, s-au spulberat așa planurile mele într-o singură seară?

Lăsând ironia la o parte, eu calific gestul domnului Ambasador Kuzmin (deși după ce a insultat poporul moldav ar trebui să-i spun Kuzmin ci nu d-nul Ambasador Kuzmin) drept un gest de nerespect față de integritatea R.Moldova. Cineva spunea că este o gafă diplomatică. Oameni buni, în diplomație nu există spațiu pentru gafe. Vă imaginați ca Ambasadorul Coreei de Sud să spună că Coreea de Nord este teritoriul lor? Sau Ambasadorul Mexicului că California sau Texas este de fapt pământ mexican? Astfel de replici ar putea nu numai distorsiuna relațiile bilaterale dar și  a oferi premiza de a începe un conflict armat.

Ambasadorii sunt funcționari aleși de către administrația statului pentru a le apăra interesele. Ei nu sunt simpli funcționari de rând. Sunt oameni pregătiți pentru lumea diplomatică unde fiecare cuvânt și gest contează. Și nu uitați cum vă adresați Ambasadorului într-o scrisoare: Excelență sau Domnule Ambasador, Excelența Voastră. Sau cum sunt numiți acești demnitari? Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al …

Excelență, Extraordinar, Plenipotențiar, aceste cuvinte magice dau de înțeles că nu au nici o legătură cu cuvântul gafă și mai mult exclude posibilitatea unei gafe.

Acest gest poate fi folosit în campania electorală ca o armă împotriva PCRM-ului. Ceva de genul : „Vrei să-l votezi pe Dodon sau PCRM care face jocurile Rusiei? Tu ești acela care ziceai că ești moldovean, statalist și nu avem nimic cu România? Dar ce zici de faptul că Rusia recunoaște Transnistria? Unde îți mai este spiritul de statalist, patriot, moldovean? Nu te deranjează poziția Rusiei față de integritatea Moldovei? Atunci de ce votezi PCRM? ”

De fapt această gafă (deși eu aș numi-o cadou) diplomatică poate fi folosită cu iscusință de actuala Alianța împotriva PCRM-ului și următoarelor negocieri cu Rusia.

Până atunci eu mă duc să caut pe google Ambasada Transnistriei. Dacă cineva din voi o găsește anunțați-mă vă rog.

Blogul lui Dumitru Vicol

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii