PLDM vor cere demisia Guvernului Streleț…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi, PSRM în frunte cu Igor Dodon vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Streleț. PCRM la fel a declarat că v-a susține demisia Guvernului condus de un reprezentant al Alianței pro-europene. Declarativ disponibilitatea de a vota mâine împotriva Guvernului Streleț și-au arătat-o 45 de deputați. Insuficient ca moțiunea să fie votată. Chiar și dacă ar mai vota cei 4 deputați ce au părăsit PLDM-ul, în frunte cu Iurie Leancă, și chiar deputatul ce a părăsit PSRM-ul, oricum nu e suficient. Sunt doar 50 de voturi, pe când sunt necesare 51. Deci, în condițiile date Guvernul Streleț rezistă…

Cum credeți DVS, stimați cititori, cine cel mai mult se vor mâhni în cazul dat? Nici prin cap să nu vă vină PSRM sau PCRM. Traurul va fi în ”curtea” PLDM. Sună foarte aberant, dar cu siguranță este un adevăr și DVS de asta vă ve-ți convinge. Vă întrebați de ce? Să încercăm să facem o analiză cine ar fi cel mai cointeresat.

La momentul dat PLDM este într-o criză de imagine enormă. Liderul acestui partid, Vlad Filat este în arest cu calitate de bănuit în dosarul furtului de miliarde de la BEM. Prim-ministrul Streleț, și el membru PLDM, ar fi implicat și dânsul în niște delapidări de resurse financiare de la BEM, prin intermediul companiei BIO Protect, fondator al căreia este dumnealui. Despre aceasta ne-a informat o persoană ce cunoaște ”bucătăria” PLDM din interior,  ex-vicepreședintele PLDM, Veaceslav Ioniță. Ministrul Afacerilor de Interne, dl Balan, la fel ar putea fi cercetat penal în urma descoperirii la domiciliul lui Filat, documente cu grif ”strict secret” ce ar veni din partea ministrului menționat. Alt ministru, și acesta de la PLDM, Ministrul Protecției Sociale, dl. Buga, care este bănuit în plasarea a 115 mln. lei din fondul CNAM într-una din băncile falimentate datorită furtului de miliarde orchestrat de către Vlad Filat, după cum afirmă reprezentanții Procuraturii Generale. Dacă e să mai căutăm prin presă, mai găsim păcate la miniștrii PLDM din Guvernul Streleț.

În aceste condiții, când marea majoritate a reprezentanților PLDM din Guvern și alte structuri guvernamentale, în frunte cu liderul lor Vlad Filat sunt bănuiți în acte de corupție, o eventuală moțiune de cenzură votată în Parlament ar fi colacul de salvare, atât pentru PLDM, cât și pentru Vlad Filat personal.

Acțiunile PLDM din ultimile zile chiar și ne demonstrează aceasta. Au început cu retragerea semnăturilor de sub un proiect de lege ce ar da posibilitate ca Președintele țării să fie ales cu un număr mai mic de voturi în Parlament, în așa mod să fie depășite mai ușor crizile politice din Moldova. Ieșirea la rampă a lui Chiril Lucinschii și asocierea acestuia cu Platforma DA, în speranța că ceilalți colegi de alianță s-ar supăra și s-ar determina cu demisia lui Streleț și multe altele, atestă presupunerea mea, precum că, cei mai cointeresați în demisia lui Streleț ar fi chiar Vlad Filat și PLDM ca formațiune politică.

Am marea speranță, că moțiunea v-a fi respinsă, iar Guvernul Streleț să-și ducă până la urmă mandatul. Aceasta nu înseamnă că trebuie lăsați în funcție miniștrii implicai în acte de corupție. Cei ce au furat, să stea la dubă.

– Dlor deputați, nu le oferiți șansa de a se martiriza celor ce au furat acest stat. Sau să-și depună demisia de onoare (pe care nu o au), sau să fie scoși din Guvern în cătușe și plasați alături de șeful lor, pe mulți ani înainte…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole