PLDM și PCRM au adîncit groapa în care se află Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sub umbra unui NUC BĂTRÂN,
Stăteau Voronin cu Filat.
Și discutau un plan hain
Sub un STEJAR, am încurcat…

***
de Vitalie Ciugureanu, Chișinău, 04.05.2013

Votul comun de ieri al PLDM și PCRM a adîncit și mai mult groapa în care se află Republica Moldova.

Probabil, este un caz fără precedent, cînd la noi unii deputați după ce au votat mai multe proiecte de legi, la scurt timp să le abroge fără un motiv justificat. Plus, să adopte legi ad hoc ce pun sub bătaie integritatea și buna funcționalitate a instituțiilor statului, care, de fapt trebuie să apere interesele cetățenilor. Astfel, acestea s-au transformat într-o armă în mîna partidelor politice, iar Parlamentul a devenit un ring de box, un cîmp de luptă ori un loc de reglări de conturi dacă vreți, ceea ce subminează activitatea democratică a acestuia.

Cu sprijinul comuniștilor, deputații PLDM au reușit ieri să-l demită pe Corneliu Gurin –  proaspătul procuror general (propus de Marian Lupu) pe care de altfel, nu au avut nicio problemă anterior să-l accepte. De asemenea, s-au răzgîndit cu privire la sistemul electoral mixt, proiect propus anterior de Plahotniuc. Dacă atunci totul era bine, acum nu mai este! Iar întorsătura asta mă face să cred că PLDM a votat proiectele PD-ului doar pentru a reuși ca Filat să fie reales Premier. Și, întrucît Curtea Constituțională (CC) a declarat ulterior că Vlad Filat nu mai poate candida la funcția de Prim-ministru (hotărîre calificată de PLDM drept una politică), liberal-democrații  „schimbă plastinka” și iată rezultatul: de acum încolo, judecătorii de la CC vor fi demiși de Parlament în cazul cînd aceștea își vor încălca jurămîntul sau își vor pierde încrederea. De asemenea, PLDM reușește să treacă Centrul Național Anticorupție (CNA) la cheremul Guvernului, ceea ce înseamnă că instituția va fi „înverzită”, iar Chetraru va trebui să-și ia rămas bun de la șefia CNA.

Într-un fel sau altul, prin aceste acțiuni înțelegem o răzbunare a lui Filat față de Plahotniuc, care l-ar fi dus de nas privind eventualul  sprijin pentru ca să revină cu acte în regulă la cîrma Guvernului.

Anterior, am scris că comuniștii sînt o armă în lupta dintre Filat și Plahotniuc. Dar, iată că Filat și Voronin și-au unit iar forțele. Au tăiat ca în varză, fără a ține cont de nimeni și nimic, iar acțiunile lor au fost criticate dur de către Comisia de la Veneția și reprezentanții UE. Dar despre aceasta – într-o altă postare.

Cam asta.

P.S.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii